Prva kći amerike

Ivanku Trump razmatraju kao moguću novu predsjednicu Svjetske banke


Valerija Bebek
12.01.2019.18:00
Ivanku Trump razmatraju kao moguću novu predsjednicu Svjetske banke
Profimedia

sažeto

Svjetska banka osnovana je nakon Drugog svjetskog rata kako bi financirala projekte zemalja i ekonomija u razvoju


Valerija Bebek
12.01.2019.18:00

Kći Donalda Trumpa navodno je jedna od nekolicine ljudi predloženih za novog predsjednika Svjetske banke. Najstarija kći američkog predsjednika Ivanka Trump preporučena je kao nasljednica Jim Yong Kima, koji je ovog tjedna odstupio, tri i pol godine prije isteka mandata.

Kako tvrdi Financial Times, a prenosi Business Insider, imena koja se spominju kao potencijalni voditelji te američke institucije su uz Ivanku Trump, tajnik Ministarstva financija David Malpass, bivša ambasadorica pri UN-u Nikki Haley i voditelj američke Agencije za internacionalni razvoj Mark Green.

Svjetska banka osnovana je nakon Drugog svjetskog rata kako bi financirala projekte zemalja i ekonomija u razvoju, a tradicionalno su je vodili Amerikanci. Nagli odlazak dosadašnjeg predsjednika Kima iznenadio je zaposlenike i unio nesigurnost u njezinu budućnost.

Profimedia

Trumpova administracija, koja je bila oprezna čak i neprijateljska prema zapadnjačkim institucijama poput Svjetske banke, sada će imati zadatak da preda svoju preporuku za odbor.

Glasnogovornica Ministarstva financija kazala je za Financial Times da je odjel dobio "značajan broj preporuka za dobre kandidate i da počinju interni proces revizije", kako bi odabrali novog predsjednika/icu Svjetske banke.

Jim Yong Kim kazao je kako odlazi iz Svjetske banke na u privatnu kapitalnu tvrtku na Wall streetu, koja pomaže financiranje privatnom sektoru.

Odbor Svjetske banke rekao je da idući predsjednik mora imati "dokazanu povijest u vođenju, iskustvo u vođenju velikih organizacija s internacionalnim dosegom i biti upoznat s javnim sektorom kao i čvrstu predanost za multilateralnu suradnju".

Donald Trump

SAD

Ivanka Trump

Svjetska banka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter