VIDEO: Norini roditelji ovršeni, moraju platiti 200.000 kuna!

'Upravo smo saznali da idućih desetak godina radimo za plaće kriminalcima iz udruge Hrabro dijete'


Lada Novak Starčević
13.10.2017.08:30
'Upravo smo saznali da idućih desetak godina radimo za plaće kriminalcima iz udruge Hrabro dijete'
Cropix

sažeto

Radi se o Udruzi koja je prikupljala novac za liječenje Nore Šitum, a onda ga je trošila netransparentno, za što postoje i brojni dokazi, koji su i prikazani u filmu 'Život od milijun dolara'


Lada Novak Starčević
13.10.2017.08:30

Ivica i Đana Šitum, roditelji djevojčice Nore koja je umrla 2013. godine, morat će platiti gotovo 200.000 kuna sudskih troškova jer su pravomoćnom presudom Vrhovnog suda izgubili tužbu protiv udruge Hrabro dijete. U četvrtak je Udruga pokrenula zahtjev za ovrhom.

"Evo upravo smo saznali da idućih desetak godina radimo za plaće kriminalcima iz udruge Hrabro dijete. Ovršeni smo za 200.000 kn sudskih troškova. Hvala sudovima u NG i Slavonskom Brodu na uspješnoj suradnji sa organiziranim kriminalom", napisao je Ivica Šitum na svom Facebook profilu.

Facebook/Robert Zuber

Radi se o Udruzi koja je prikupljala novac za liječenje Nore Šitum, a onda ga je trošila netransparentno, za što postoje i brojni dokazi, koji su i prikazani u filmu 'Život od milijun dolara'.

U travnju 2015. sud u Novoj Gradiški odbio je tužbu Norinih roditelja koju su podigli protiv udruge Hrabro dijete. Norini roditelji žalili su se na tu odluku, ali ni drugostupanjskom odlukom koju je donio Županijski sud u Slavonskom Brodu, njihova žalba nije uvažena. Potom su se žalili i Vrhovnom sudu, koji je donio pravomoćnu odluku u korist Udruge.

Nakon toga Šitumi su se žalili i Ustavnom sudu koji se o njihovoj žalbi još uvijek nije oglasio, iako je to bio dužan učiniti u roku od šest mjeseci.

I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je nedavno, nakon odgledanog filma, rekao da je uznemiren zbog svega što je vidio. "Ne znam kako nitko u postupku nije išao utvrđivati kako je to moguće da jedna humanitarna udruga ima tolike troškove", rekao je. No, stvari i dalje stoje na mjestu.

Podsjetimo, nakon svih iscrpljenih mogućnosti liječenja u Hrvatskoj, roditelji su 5-godišnjakinju oboljelu od akutne limfoblastične leukemije odlučili odvesti na liječenje u američku bolnicu. U samo tjedan dana u humanitarnoj akciji, do tad neviđenoj kod nas, prikupljeno je gotovo milijun dolara. Nažalost, dva mjeseca nakon dolaska u Ameriku Nora je umrla. 

Udruga Hrabro dijete, koja se ponudila da se preko njih sakuplja novac za Norino liječenje, nakon svega nije odgovorila na ponovljene upite Norinih roditelja o tome koliko je novca bilo i koliko je preostalo. Odgovori koje su dobivali bili su neprecizni i različiti – 2 pa 3 milijuna, da bi na kraju ispalo da je prikupljeno 4 milijuna kuna. Do danas se ne zna točan iznos…

ovrha

Nora Šitum

Đana Atanasovska

Dražen Bošnjaković

Ivica Šitum

Udruga Hrabro dijete

Podijeli članak