Nevjerojatna volja

Izbjeglica napisao cijeli roman na mobitelu i poslao ga WhatsAppom iz zatvora sada je dobio dvije najprestižnije nagrade


Valerija Bebek
12.02.2019.18:00
Izbjeglica napisao cijeli roman na mobitelu i poslao ga WhatsAppom iz zatvora sada je dobio dvije najprestižnije nagrade
Facebook

sažeto

Kurdsko-iranski novinar svoj roman prvijenac natipkao je na mobitelu, poskrivečki, u zatvoru


Valerija Bebek
12.02.2019.18:00

Behrouz Boochani napisao je knjigu "No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison", na mobitelu dok se nalazio u zatočeništvu na Papua Novoj Gvineji. Boochani je izbjeglica iz Irana, a svoj debitantski roman putem WhatsAppa slao je prevoditelju Omidu Tofighianu u Australiji.

Roman je napisao na svom perzijskom jeziku, a za njega je dobio dvije najveće australske književne nagrade - Viktorijanske nagrade za književnost, s nagradom 100.000 australskih dolara, i nagrade Prize for Non-Fiction za koju je nagrađen i s 25.000 australskih dolara.

Facebook

Njegov prvi roman, ujedno je i autobiografija, objavljen je prošle godine. Boochani je više puta pokušao emigrirati u Australiju i pobjeći iz Irana. Australija je uhapsila ovog kurdsko-iranskog novinara na otoku Manus 2013. zato što je pokušao ući u tu zemlju bez važeće vize.

"Kada sam stigao na Božićni Otok prije šest godina, imigracijski službenik pozvao me u ured i rekao mi da će me prognati na otok Manus, mjesto usred Pacifičkog oceana. Rekao sam mu da sam pisac. Ista se ta osoba meni samo smijala i naredila stražarima da me odvedu na Manus. Ta mi je slika bila u glavi mnogo godina, i dok sam pisao roman pa i upravo sad dok pišem ovaj govor zahvale. Bilo je to čisto ponižavanje", s tim je riječima Boochani započeo svoj govor zahvale prilikom dobivanja dvije nagrade.

Najveći strah dok je pisao roman bio mu je da će mu konfiscirati mobitel u zatočeničkom centru. Dobitnik nagrade kazao je da će ova nagrada usmjeriti pažnju na teškoće više od 1000 ljudi zatvorene u australskim zatvorima na otocima.

roman

izbjeglica

Behrouz Boochani

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter