gazda se vraća kući

Izgleda da Todorić večeras stiže u Hrvatsku, odbor za doček vodit će ga ravno u Remetinec. Hoćemo li od sada čitati 'zatvorske blogove'?


Mia Peretić
07.11.2018.18:00
Izgleda da Todorić večeras stiže u Hrvatsku, odbor za doček vodit će ga ravno u Remetinec. Hoćemo li od sada čitati 'zatvorske blogove'?
Europol

sažeto

Nakon godine dana u londonskom egzilu večeras oko 20 sati na tlo Republike Hrvatske napokon mogao kročiti bivši gazda Agrokora


Mia Peretić
07.11.2018.18:00

Čini se da bi nakon godine dana u londonskom egzilu večeras oko 20 sati na tlo Republike Hrvatske napokon mogao kročiti bivši gazda Agrokora Ivica Todorić. No, za razliku od prijašnjih putovanja, sve što će se dogoditi nakon slijetanja za njega neće biti nimalo luksuzno.

S Franje Tuđmana u ravno u Remetinec

Naime, prema neslužbenim informacijama, očekuje se da će Todorić večeras biti priveden u istražni zatvor kako ne bi utjecao na svjedoke i tako će biti okončano njegovo izručenje Hrvatskoj, nakon što mu je 25. listopada britanski sud odbio mogućnost žalbe na odluku o izručenju.

Podsjetimo, Gazda je 7. studenog prošle godine temeljem europskog uhidbenog naloga, koji je raspisala Hrvatska, uhićen u Londonu u koji je pobjegao nakon što je izbila afera Agrokor, a pušten je uz jamčevinu i mjere opreza.

Nakon ročišta na kojem mu je odbijena žalba na izručenje, Ivica Todorić je izjavio da je spreman na fajt i na Remetinec, a boravak u britanskoj prijestolnici opisao je kao poslovni potez.

Dakle, nakon Londona, pravac Remetinec gdje ga čeka skeniranje zdravstvenog stanja s detaljima o tome koristi li kakve lijekove, a zatim i temeljita procjena sigurnosnih rizika, na temelju koje će biti odlučeno dobiva li cimera ili će, pak, u ćeliji biti sam. 

Njegovi će se odvjetnici gotovo sigurno žaliti na odluku o istražnom zatvoru, a ako to prođe, Todorić bi mogao izaći uz jamčevinu. 

Optužnica se čeka

Optužnice protiv Todorića još nema, a istraga je još u tijeku. Prema nekim informacijama, mogla bi biti podignuta tek iduće godine. 

Istraga protiv bivšeg šefa Agrokora počela je prošle godine, a istražuje se više kaznenih djela kao što su lažiranje financijskih izvještaja, izvlačenje novca iz koncerna, krivotvorenje isprava, nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

A što je s blogom?

Ivica Todorić se u međuvremenu od alfi svih poduzetnika premetnuo i u jednog od najpoznatijih blogera. Tako je čitavo vrijeme marljivo radio na, kako bi rekao, raskrinkavanju "unaprijed organizirane operacije otimanja glavne regionalne kompanije Agrokor grupe", u kojoj je kao glavne aktere navodio premijera Andreja Plenkovića, bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić i druge političare, članove Vlade, poduzetnike, ali i guvernera HNB-a Borisa Vujčića

Zadnji post objavio je nakon promocije knjige "omiljene" mu Martine Dalić, a tog je puta izravno napao bivšeg ministra financija Borislava Škegru napisavši da je "uništio hrvatsku nacionalnu ekonomiju, dok je drmao gospodarskom politikom Vlade RH".

Hoćemo li od sada pa nadalje čitati "zatvorske blogove", to nam tek ostaje vidjeti. 

Agrokor

Ivica Todorić

izručenje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter