'Ipak je to vlastito dijete'

Izletjela s ceste i ozlijedila dijete (3) koje nije bilo u sjedalici i platit će samo 600 kuna!


Tomislav Kukec
17.01.2018.12:50
Izletjela s ceste i ozlijedila dijete (3) koje nije bilo u sjedalici i platit će samo 600 kuna!
Srecko Niketic / CROPIX/Ilustracija

sažeto

Majka je s prekršajnom prijavom završila na koprivničkom sudu


Tomislav Kukec
17.01.2018.12:50

Mladoj majci (24) koja je prekršila baš svaki propis kada je u pitanju vožnja s djetetom kažnjena je sa svega 600 kuna nakon što je izazvala tešku prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđena njezina trogodišnja kći. 

Ona je, naime, lani u kolovozu oko 19 sati i 30 minuta vozilom sletjela s ceste u okolici Đelekovca kod Koprivnice. U automobilu se, kako donosi Podravski nalazilo njezino trogodišnje dijete koje je u višestrukom prevrtanju vozila zadobilo tjelesne ozljede. Pritom dijete nije bilo vezano, a nije se nalazilo niti u obveznoj, zakonom propisanoj dječjoj sjedalici. 

Srećom, nije bilo teških posljedica. Majka je s prekršajnom prijavom završila na koprivničkom sudu gdje joj je dosuđena minimalna novčana kazna od 900 kuna, koja se smanjuje na 600 kuna ako plati u roku od mjesec dana od pravomoćnosti presude. 

'To nije neuobičajeno'

Zanimljivo je kako je sudac kao olakotne okolnosti naveo što djevojka dosad nije kažnjavana, što je ozlijedila vlastito dijete, te što će "imati trošak popravka automobila". 

Mlada majka pritom se nijednom u sudskom postupku nije odazvala na ročišta, već je tamo slala oca kojeg je opunomoćila da ju zastupa. 

Odvjetnik Luka Lenić, nekadašnji načelnik zagrebačke Prometne policije u I. postaji, kaže kako to nije neuobičajeno. 

"Riječ je o slučaju u kojem sud shvaća da je netko izazivanjem prometne nesreće sam sebi nanio više štete nego što bi bila potencijalna kazna. Drugim riječima, sud shvaća da nemamo dva novčanika, jedan za kaznu, a drugi za popravak automobila. Također, sudovi su uvijek blaži u situaciji kada netko izazivanjem prometne nesreće ozlijedi člana obitelji, odnosno, nekoga svoga", objašnjava Lenić. Ističe pritom kako se u Hrvatskoj često nedovoljno pozornosti pridaje činjenici da za prometne nesreće nisu krivi vozači, pogotovo kada se radi o izlijetanju s cesta, već loše i neodržavane ceste. Kaže kako se u vlastitoj praksi susreo sa slučajem u kojem je broj prometnih nesreća na nekim cestama drastično pao nakon što je tamo postavljen 'hrapaviji' asfalt, odnosno nakon saniranja. 

"A u većini slučajeva takve nesreće više se tamo nisu ni događale", kaže odvjetnik Lenić. 

Pravni apsurd

Prometni stručnjak Goran Husinec kaže kako je ovdje riječ o pravnom apsurdu jer je izjednačena kazna za prekršaj sa kaznom za prekršaj sa posljedicom prometne nesreće i ozljedama djeteta. Naime, ako vas policija uhvati da dijete vozite bez autosjedalice, platit ćete kaznu od 500 kuna. Ako pritom izazovete i prometnu nesreću u kojoj je dijete ozlijeđeno ispada da je kazna samo stotinu kuna veća.

- Da, česta je praksa u kojem sudovi budu blagi prema vozačima koji su izazvali prometne nesreće ako su pritom stradalnici njihova obitelj, jer se smatra da su time traumatizirani i dostatno kažnjeni. No, apsurdno je da su kazne u pravilu veće ako ozlijedite sami sebe kada sami u autu sletite s ceste", objašnjava stručnjak Husinec. 

Kako bilo, nitko od naših sugovornika ne razumije potez mlade majke koja se nije čak ni odazvala na sudska ročišta. 

crna kronika

prometna nesreća

dijete

ozljede

pravo

Podijeli članak