do jučer su im se smijale

'Iznajmi ujaka' pravi je hit u Japanu, mlade žene traže sredovječne muškarce da im glume partnere, dijele savjete i rade po kući


100posto
11.11.2018.08:30
'Iznajmi ujaka' pravi je hit u Japanu, mlade žene traže sredovječne muškarce da im glume partnere, dijele savjete i rade po kući
Getty

sažeto

Klijentice od traže savjete o ljubavi i poslu, iznajmljuju ih da idu s njima na koncerte i u barove, im premještaju namještaj i tjeraju neželjene udvarače


100posto
11.11.2018.08:30

Sredovječni muškarci u Japanu često su meta šala koje ismijavaju njihove sve veće trbuhe, sve rjeđu kosu i nedostatak higijene. Zovu ih 'ossan', pogrdnim imenom za ujaka. No, u posljednje vrijeme se  pokazalo da su 'ujaci' itekako popularni.  

Takanobu Nishimoto, 50-godišnji modni savjetnik iz Tokija, 2012. je pokrenuo tvrtku Ossan Rental putem koje se, kako joj i ime kaže, može iznajmiti 'ujaka'. Za 1000 jena na sat, što je oko 58 kuna, sredovječni muškarci slušaju tuđe probleme, dijele životne savjete te obavljaju kućanske poslove i cijeli niz usluga.

„Mislio sam da će mi klijenti biti uglavnom mlađi muškarci koji će tražiti savjet od starijih i mudrijih, ali najviše nam se javljaju žene od 20 do 50 godina starosti“, rekao je za Business Insider Nishimoto, koji je u početku prodavao vlastite usluge, a danas u njegovoj agenciji radi 80 'ujaka'.

Reuters

Klijentice od njih traže savjete o ljubavi i poslu, iznajmljuju ih da idu s njima na koncerte i u barove, da im premještaju namještaj ili da im glume partnere kako bi otjerali neželjene udvarače.

Nishimoto kaže kako mu je sigurnost mušterija na prvom mjestu, zbog čega detaljno provjerava 'ujake' koji rade za njega. Najvažnije je da nemaju dosje i da nisu skloni dosadnim govorancijama kako ne bi 'udavili' klijentice, a strogo im je zabranjeno dodirivati klijentice ili činiti nešto što može dovesti do fizičkog odnosa.

Ističe kako je ovakav aranžman koristan i za klijentice i za 'ujake', koji stječu više samopouzdanja, popravljaju si imidž i dobivaju korisne životne lekcije od drugih ljudi.

Posao s 'ujacima' ide toliko dobro da sada u Japanu postoje još najmanje tri tvrtke koje se time bave.  

japan

ujak

Ossan Rental

newsletter

Prijavite se na Newsletter