ŠTO ĆE VLADA REĆI NA OVO?

Ako se pita čelne ljude u državi ni ovaj izvještaj neće im biti potreban da vide poštuju li se ljudska prava u Hrvatskoj


Matej Devčić
20.03.2019.18:00
Ako se pita čelne ljude u državi ni ovaj izvještaj neće im biti potreban da vide poštuju li se ljudska prava u Hrvatskoj
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

State Department smatra kako Hrvatsku čeka još podosta posla da se ljudska prava dovedu na normalnu razinu


Matej Devčić
20.03.2019.18:00

"Vlada Republike Hrvatske je odlučna u daljnjem promoviranju i zaštiti temeljnih prava. Promoviranje i zaštita ljudskih prava od strane RH prepoznata je i na međunarodnoj razini", ističe se u priopćenju Vlade od prije dvije godine koje se odnosi na izvještaj američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj.

No, kakva je situacija danas? U novom izvještaju State Departmenta o stanju ljudskih prava za 2018. godinu se navodi kako neki od problema u Hrvatskoj, između ostalog, uključuju korupciju, pišu o nasilju i prijetnjama prema novinarima, o nasilju prema migrantima i tražiteljima azila te o prijetnjama koje su upućene prema članovima manjina.

Svakodnevno svjedočimo da hrvatska Vlada nije napravila pretjerano puno kako bi riješila probleme koje State Department navodi, no u izvještaju ističu kako ipak neki napredak postoji, pa tako pišu da su hrvatske vlasti učinile "značajan korak u procesuiranju i kažnjavanju osoba koje su prekršile ljudska prava".

Postavlja se pitanje kako će Vlada reagirati na novo izvješće te hoće li ponovno tvrditi kako je RH odlučna u daljnjem promoviranju i zaštiti temeljnih prava.

Cropix

Pitanje slobode medija

Recimo, State Department se osvrće na slobodu medija u Hrvatskoj te ističe da su neovisni mediji aktivni i mogu izražavati svoje mišljenje bez restrikcija, no promatrači upozoravaju da vlasništvo lokalnih radija i televizijskih kanala nije uvijek javno dostupno, zbog čega jača zabrinutost zbog moguće cenzure i podložnosti javnosti na maligni utjecaj.

Tako kao primjer navode zabranu ulaska HRT-ovom novinaru Igoru Ahmetoviću na sjednicu gradskog vijeća Siska 22. veljače te pišu kako su brojne nevladine organizacije izvještavaju kako fizički napadi, a pogotovo online prijetnje, protiv novinara imaju negativan učinak na slobodu medija. Tvrde kako vlasti ne čine dovoljno da bi to riješile.

No, premijer Andrej Plenković ne vidi problem po pitanju medijskih sloboda u Hrvatskoj pa je tako ustvrdio kako samo onaj koji niti gleda, niti sluša, niti čita može reći da u Hrvatskoj nema slobode medija te da ne vidi da netko radi pritisak na urednike ili novinare.

Činimo li dovoljno u suzbijanju obiteljskog nasilja?

Što se tiče silovanja i obiteljskog nasilja, State Department ističe kako su policija i tužitelji osjetljivi na optužbe za obiteljsko nasilje i silovanje, no spominju postojanje izvještaja da se pojedine lokalne policijske postaje nisu držale nacionalnih pravilnika koji se odnose na ponašanje prema žrtvama seksualnog nasilja. 

Kod te točke spominju i suđenje požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću koji je optužen za obiteljskog nasilje prema svojoj supruzi.

Cropix/Screenshot/RTL

Istanbulska konvencija, Vladino potpisivanje međuresornog Sporazuma o suradnji u području sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, sastanak s predstavnicima inicijative #Spasime i najava da će do kraja godine biti otvoren cjelodnevni dežurni telefon za žrtve nasilja i sigurne kuće u šest županija koje ih nemaju te da će se pripremiti izmjene zakona kojima bi se strože kažnjavalo nasilje u obitelji, sve su to stvari koje vladajući spomenu kada dođe do slučajeva nasilja.

Hrvatsku čeka još dosta posla

Eskalacija mržnje još je jedan problem Hrvatske, kako navodi State Department u izvještaju. Ksenofobija, rasizam, fizički napadi na manjinske skupine, samo su neki problemi koji spominju u izvještaju. Vlada i po tom pitanju, čini jako malo.

State Department smatra kako Hrvatsku čeka još podosta posla da se ljudska prava dovedu na normalnu razinu. No, ako se pita čelne ljude u državi, očito im ne treba izvještaj ili međunarodna analiza da vide poštuju li se ljudska prava u Hrvatskoj.

vlada

izvještaj

State Department

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter