NAPOKON MALO DOBRIH VIJESTI

Jadran je treća najjača turistička regija u čitavoj Europskoj Uniji, ispred nas su samo Kanari i Katalonija


Tomislav Kukec
19.09.2018.18:00
Jadran je treća najjača turistička regija u čitavoj Europskoj Uniji, ispred nas su samo Kanari i Katalonija
Ivo Ravlic / CROPIX

sažeto

Doduše, treba tek vidjeti kako će završiti ova sezona i ova godina, budući da se iznajmljivači i hotelijeri žale kako im je promet pao


Tomislav Kukec
19.09.2018.18:00

Da će čitava zemlja samo od turizma živjeti k'o bubreg u loju, pjevao je još legendarni Mile Kekin u Zimmer frei Hladnog piva, no najnoviji podaci Eurostata ipak iznenađuju. 

Poznato je da EU svoj teritorij voli promatrati kroz turističke regije, pri čemu je Hrvatska podijeljena na Jadransku i Kontinentalnu Hrvatsku. E, pa, prema podacima Eurostata , upravo je Jadranska Hrvatska treća najjača turistička regija u čitavoj Europskoj Uniji. 

Iza nas čak i regija u kojoj se nalazi Pariz

Ispred nas su samo Kanari i Katalonija, a s obzirom da se obje te regije nalaze u Španjolskoj, može se reći da je, turistički gledano, prema ovim podacima Hrvatska druga najjača zemlja EU. 

Eurostat je u obzir uzeo broj noćenja ostvarenih u turističkim kapacitetima, pri čemu napominju da je Jadranska Hrvatska 2016. ostvarila gotovo 75 milijuna noćenja. Katalonija je ispred nas sa oko 79,8 milijuna noćenja, a Kanari uvjerljivo vode sa 102.7 milijuna noćenja u 2016. godini. 

Doduše, treba tek vidjeti kako će završiti ova sezona i ova godina, budući da se iznajmljivači i hotelijeri žale kako im je promet pao, a jedan od faktora je navodno i Svjetsko prvenstvo u nogometu. No, kada se pogleda tko je ispod nas u top 5 - francuska Ile de France te španjolski Baleari, imamo razloga biti zadovoljni. Ako su podaci europske statističke agencije točni, to bi značilo da je Jadran snažniji čak i od francuskog Ile de France, pokrajine u kojoj se nalazi i jedan od najpoznatijih gradova na svijetu - Pariz. 

turizam

Eurostat

Jadranska Hrvatska

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter