svi njezini gafovi

Je li izostanak ministrice Divjak s jučerašnjeg sastanka znak da je njezinom mandatu kraj? Ako se oglasi 'svizac' Jandroković, znat ćemo da je 'otkaz zamotan'


Mia Peretić
27.11.2019.14:00
Je li izostanak ministrice Divjak s jučerašnjeg sastanka znak da je njezinom mandatu kraj? Ako se oglasi 'svizac' Jandroković, znat ćemo da je 'otkaz zamotan'
Foto: CROPIX

sažeto

Imenovanje ministrice Divjak zvučalo je obećavajuće, no nakon brojnih gafova i situacije sa štrajkom, ostaje samo gorak okus u ustima


Mia Peretić
27.11.2019.14:00

Izostanak ministrice obrazovanja Blaženke Divjak s jučerašnjih maratonskih pregovora između Vlade i sindikata radnika u prosvjeti detalj je koji je mnogima upao u oko. Ako bismo nešto takvo uopće mogli nazvati detaljem s obzirom na to da čelnica obrazovnog sektora i članica Vlade nije bila na sastanku na kojem su sudjelovali, ni manje ni više, predstavnici njezinog sektora i Vlade u kojoj sjedi. 

Goran Mehkek / CROPIX

Ministrici, naime, nije čudno što nije bila na sastanku premijera i predstavnika sindikata 

Zanimljivo, neobično i nelogično? Ne ako pitate ministricu Divjak koja je čitavu situaciju pokušala prikazati kao 'business as usual', odnosno, ništa čudno, naglasivši kako je ona cijelo to vrijeme dio rješenja, te da ne pati od ega kako bi u svakoj situaciji morala biti prisutna. Jer, bila je na svim pripremnim sastancima i sudjelovala u svim analizama. Još jedna nelogičnost koja baš bode u oči je dio izjave u kojem kaže kako je upravo ona predlagala ponudu koja se sinoć našla na stolu u pregovorima sindikata i Vlade.

"Ovo što sam predlagala je završilo na stolu jučer, pozivala sam na izlazak iz rovova da dođemo do racionalnog kompromisa. Predugo se odlagalo rješavanje ovog problema. Rezultat je da se predložilo da iduće godine raste plaća 800 kuna. Ako ne prihvaćamo racionalna rješenja, onda štetimo ovima zbog kojih sve ovo radimo" pojasnila je Divjak.

Možda je zaboravila što je govorila prije mjesec dana

Zanimljivo, jer prijedlog koji je jučer završio na stolu ne uključuje i koeficijente. Pa, podsjetimo se izjave iz listopada ove godine kada je rekla da je 'najavljeno povećanje plaća za 6,12 posto svim javnim i državnim službenicima dobro samo ako se istovremeno mijenja i uredba o koeficijentima složenosti poslova".

Dodala je tada kako sindikati i zaposleni u školama odlučuju o nastavku štrajka te je ponovila kako je premijerova ponuda dobra u paketu, ako dolazi uz razmatranje uredbe o koeficijentima složenosti poslova.

Neobična promjena diskursa, složit ćete se. Možda je ministrica zaboravila što je govorila prije malo više od mjesec dana, a možda je ovo znak da će joj premijerova tajnica ispisati trajnu ispričnicu jer Plenković možda na nju više ne računa. Samo nagađamo jer se Jandroković još nije oglasio, a inače njegov komentar bude među prvim naznakama da se nečija fotelja trese. Iako je ministrica Divjak, preuzevši Ministarstvo obrazovanja, kod mnogih budila i svojevrsni optimizam da će se u ovom iznimno važnom resoru napokon napraviti neki iskorak, ministričin mandat obilježili su brojni propusti.

Goran Mehkek / CROPIX

'Tableti' kao sinonim reforme školstva. Znakovito je što su kasnili, zajedno s drugom opremom

Provedbu eksperimentalnog programa 'Škola za život' prošlog su rujna, između ostalog, obilježila i tehnološka pomagala koja su učenicima trebala pomoći prilikom savladavanja gradiva i zadataka. No, umjesto novog početka dobili smo jednu klasičnu hrvatsku priču u kojoj su gotovo revolucionarni tableti - tako su barem predstavljeni - kasnili skupa s udžbenicima i prijenosnim računalima. Slična se situacija ponovila i ovog rujna.

Nadalje, Sindikat hrvatskih učitelja u travnju je predstavio rezultate istraživanja u osnovnim školama po kojima je većina sudionika iskazala "umjereno nezadovoljstvo" eksperimentalnim programom "Škole za život", za razliku od rezultata koje je dobilo Ministarstvo znanosti. Razloga je više, a jedan od glavnih je, izrazili su ispitanici, činjenica da im je opseg posla povećan, te da smatraju kako bi njihov angažman trebao biti dodatno honoriran.

Boris Jokić, jedan od autora i voditelja reforme obrazovanja, uvođenje frontalne primjene kurikularne reforme u sve škole ocijenio je ishitrenim, a smatrao je i da je obrazovni sustav za nju sasvim nepripremljen.

Propusti u nabavi udžbenika koštaju 6,4 milijuna kuna 

Jedan od najvećih gafova odnosi se na nepravilnosti u procesu javne nabave udžbenika za program "Škola za život" te spornih troškova metodičkih priručnika i virtualnih učionica zbog kojih Europska unija neće refundirati dio iznosa utrošenog na te stavke. Dakle, 6,4 milijuna kuna morat će se isplatiti iz državnog proračuna. Divjak je poručila da traži očitavanje od nadležnih i voditelja projekta. Znakovito je i da je početkom studenog Lidija Kralj, pomoćnica ministrice Divjak, najavila kako svojom voljom, zbog obiteljskih razloga, planira otići iz Ministarstva. Nije poznato je li njezina odluka povezana s ranije navedenim propustom.

Koreografirana 'Škola za život'

Da je obrazovna reforma prilika za odličnu promociju pokazala je jedna nespretna situacija. SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac na Twitteru je objavila dio dokumenta koji su, tvrdila je, dobili sudionici Nacionalnog stručnog skupa u Ciboni, te u kojem se od nastavnika uključenih u "Školu za život" tražilo da uvježbaju koreografiju i pljeskanje. Iz Ministarstva su demantirali da se radi o njihovom naputku, kao i da s onim nisu imali veze, već da se radi o dopisivanju mentorske grupe.

Pravopisna greška zbog koje bi je špotali oni koji danas štrajkaju

Jedna Facebook objava na službenom profilu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak postala je pravi hit. Ministrica je taj dan iskoristila za uživanje u trešnjama i odlučila je fotografiju iz vrta podijeliti s korisnicima društvenih mreža.

"Iako nije baš neradni dan, uspijela sam uloviti par trenutaka za pokoju trešnju i jagodu. Uživajte u suncu", piše kraj fotografije. Ubrzo su brojni komentatori upozorili da je Divjak pogrešno napisala riječ uspjela, na što je ministrica kratko napisala da je greška ispravljena. 

Screenshot

Ruku na srce, da političari imaju administratore koji su zaduženi za poliranje čak i spontanijih objava, ovakve se stvari ne bi događale. Pitajte samo Stevu Culeja koji je od tri riječi čak dvije uspio pogrešno napisati.

Screenshot

Andrej Plenković

ostavka

Blaženka Divjak

štrajk

gafovi

prosvjeta

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter