100posto KOMENTAR

Je li ovo vrhunac neukusa?: Posluga Agrokorove 'elite' mora nositi uniforme


Tomislav Kukec
17.10.2017.21:35
Je li ovo vrhunac neukusa?: Posluga Agrokorove 'elite' mora nositi uniforme
Screenshot

sažeto

Kao da joj je i odjećom potrebno jasno dati do znanja da je "drugotna", kako ni u jednom trenutku svog radnog dana ne bi pomislila da je jednako ljudsko biće, s istim pravima, kao i razmažena bogataška obitelj


Tomislav Kukec
17.10.2017.21:35

S naslovnica novina i televizijskih ekrana već nas dva dana ne prestaju bombardirati prizorima uhićenja ključnih ljudi Agrokora. Prizori su uglavnom isti - istražitelji u marice odvode nekad najmoćnije ljude u Hrvatskoj, a svakako u hrvatskom biznisu, vozaju ih do pritvorskih ćelija, ili prebacuju na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo. 

Ipak, jedan je detalj ovih dana upao u oko pomnim promatračima. Prilikom privođenja jedne pripadnice 'elitnog sloja društva', kamera je ulovila trenutak u kojem jedna od njezinih služavki proviruje kroz jedna od vrata velebnog zdanja. 

Dati joj do znanja da je "drugotna"

Naravno da nije ništa čudno da bogati i moćni ne peru vlastito rublje, već za njih to odrađuju oni iz, da se poslužimo rječnikom njezina supruga, nižih "stališa". Pa i mi iz tih, radničkih, obitelji katkad, zbog pretrpanosti poslom, posegnemo za nekim od servisa za čišćenje jer nakon radnog tjedna naprosto nemamo snage ni vremena bacati se na velika, generalna čišćenja. No, upravo je nevjerojatno što je posluga navedene obitelji primorana nositi - uniformu francuskih sobarica. 

Kao da nije dovoljno naglašena razlika između nje koja se ujutro budi u svom skromnom domu, pa tko zna koliko putuje do doma jedne od ključnih djelatnica Agrokora, gdje revno obavlja sve kućanske poslove, dok ju doma čekaju vlastiti. Kao da nije dovoljno da taj posao vjerojatno radi za novac kojim od jedne mjesečne plaće sigurno ne bi mogla kupiti sve što je na sebi imala dotična dama tog jutra kad je uhićena. Kao da joj je i odjećom potrebno jasno dati do znanja da je "drugotna", kako ni u jednom trenutku svog radnog dana ne bi pomislila da je jednako ljudsko biće, s istim pravima, kao i razmažena bogataška obitelj. 

Pitate li tu ženu, što je zabrinuto tog jutra virila gledajući kako joj policija odvodi šeficu, vjerojatno će vam reći da joj uniforma nimalo ne smeta. Jer pošteno radi svoj posao i zarađuje plaću, pa se trivijalnostima nema vremena baviti. I vjerojatno je u pravu. Ali, možda nijedan prizor bolje ne ocrtava razliku između te dvije Hrvatske, dvaju "stališa". S jedne strane oni koji stječu milijune na način koji je posljednjih dana vrlo zanimljiv policijskim istražiteljima, a s druge pošteni, radni narod koji se svakog dana pred takvima mora ponižavati kako bi prehranio obitelj. Platio grijanje. Pokrpao rupe na odjeći.

Tko zna što se još događalo iza zatvorenih vrata spomenute palače. Je li se možda sluškinja, u ne baš tako mladoj životnoj dobi, morala klanjati svojim gospodarima? Paziti da tiho hoda ulaštenim mramornim podovima dok oni poslijepodne drijemaju, umorni od teškog rada kojeg trenitno istražuje policija? Bojažljivo ulaziti u prostorije i u pola glasa pitati, molim milostiva, ima li prljavih gaća za pokupiti? Od plaće izdvajati kada, premorena, partfišom zapne za kakvu vazu koju su ručno radili još dinosauri?

'Consuelita, brže malo!'

Na stranu što čak ni najljigaviji kupci u sex shopovima više ne biraju taj, tako demode fetiš, kao što je uniforma francuske sobarice. Na stranu i to što je obitelj očito htjela biti "svjetska", pa je svojim gostima ponosno pokazivala svoju služavku u uniformi. Na stranu i to što je jedna od ključnih savjetnica Ivice Todorića deset godina na bolovanju možebitno tratila gledanjem meksičkih sapunica, pa joj se baš učinilo zgodno kada Consuelita peruškom čisti prašinu dok zla gospodarica dogovara spletke koje će osiromašiti hrvatski, pardon, meksički narod. 

Najgore od svega je taj zabrinut pogled kojim je Consuelita ispratila svoju gazdaricu u maricu. Pogled koji kao da govori, čime ću i kako prehraniti svoju obitelj, gdje naći posao u ovoj nesretnoj zemlji, ako mi ovi moji propadnu. 

Za nju imamo samo riječi utjehe: Poznajući domaće stravosuđe, njezini će gospodari još dugo, dugo hodati svijetom i u leopard-uzorku naređivati nižem stališu kako da obriše prašinu. To je, jednostavno, način na koji je naše društvo programirano.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

Ivica Todorić

100posto komentar

Piruška Canjuga

Afera Agrokor

francuska sobarica

stališi

Podijeli članak