Tko je Meng Wanzhou?

Je li uhićena direktorica Huaweija samo žrtveno janje u trgovinskom ratu Kine i SAD-a ili postoji opravdan strah od kineske špijunaže?


Mia Peretić
06.12.2018.12:00
Je li uhićena direktorica Huaweija samo žrtveno janje u trgovinskom ratu Kine i SAD-a ili postoji opravdan strah od kineske špijunaže?
REUTERS/Thomas Peter / REUTERS ATTENTION EDITORS

sažeto

Kanada je Wanzhou uhitila 1. prosinca u Vancouveru, a čeka je moguće izručenje Sjedinjenim Američkim Državama 


Mia Peretić
06.12.2018.12:00

Svijet je obišla vijest o uhićenju Meng Wanzhou, kćeri osnivača Huaweija, financijske direktorice i jedne od potpredsjednica tvrtke. Kanada je Wanzhou uhitila 1. prosinca u Vancouveru, a čeka je moguće izručenje Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da je prekršila sankcije koje je SAD nametnuo Iranu.

Detalji o čitavom slučaju još nisu objavljeni, no poznato je da je kinesko veleposlanstvo u Kanadi prosvjedovalo protiv uhićenja, te da zahtijevaju njezino puštanje. Tvrtka Huawei kaže kako zasad imaju malo informacija o optužbama koje se Wanzhou stavljaju na teret, te da nisu upoznati s navodnim kriminalnim radnjama financijske direktorice, piše BBC.

Kakva je pozadina priče?

Američki mediji izvještavaju da je Huawei pod istragom zbog potencijalnih kršenja sankcija protiv Irana, konkretnije, zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje pod američkim sankcijama.

SAD je opetovano optuživao tvrtku za prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti s argumentom da svoju tehnologiju koristi kako bi Kini omogućili špijunažu.

Tko je Meng Wanzhou i zašto je ovo tako važna stvar?

Meng je 46-godišnja financijska direktorica Huaweija, koja se trenutno našla u središtu trgovinskog i tehnološkog sukoba između SAD-a i Kine. Američki predsjednik Donald Trump je ovog kolovoza odobrio zabranu korištenja hardvera ove kompanije u sustavima američke vlade, kao razlog navodeći brigu o nacionalnoj sigurnosti svoje zemlje.

Možda je u čitavoj priči najvažnija činjenica da je Meng kći osnivača Huaweija Rena Zhengfeija - jednog od vodećih kineskih biznismena i bivšeg časnika kineske Narodnooslobodilačke vojske, izabranog člana 12. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine. Drugim riječima, Meng je dio kineske elite, piše NZherald.

Njezin se otac Ren kreće u najvišim krugovima kineske poslovne i političke elite, a Huawei je osnovao nakon povlačenja iz oružanih snaga 1983. godine. Rođen u siromašnoj obitelji u izoliranom planinskom gradu u jugozapadnoj provinciji Guizhou, Ren je došao do visokog vojnog čina, piše u njegovoj službenoj biografiji.

Uhićenje njegove kćeri dogodilo se u kritičnom trenutku kinesko - američkih odnosa nakon što su Donald Trump i kineski mu kolega Xi Jinping prošlog vikenda stisnuli pauzu u trgovinskom ratu i otvorili 90-dnevno "primirje".

Porijeklo i obiteljska pozadina Meng Wanzhou raspirilo je spekulacije da je odgajana kako bi s vremenom preuzela kompaniju, unatoč navodima njezinog 74-godišnjeg oca kako ga nitko iz obitelji neće naslijediti. Ranije ove godine, Huawei je promaknuo Meng u potpredsjednicu.

Meng je odigrala ključnu ulogu u internacionalizaciji tvrtke, a kineski komentatori su je nazvali žrtvenim janjetom koje će poslužiti kao izlika SAD-u prilikom blokiranja širenja Huaweijeve 5G telekomunikacijske tehnologije.

"Činjenica da Huawei čini kineski narod ponosnim, očito je neke učinila strašno nesretnima", rekao je Yu Li, bivši istraživač na pekinškom sveučilištu i popularni komentator, pipe The globe and the mail.

Zašto Huawei zabrinjava Zapad?

Huawei je jedna od najvećih telekomunikacijskih tvrtki na svijetu, nedavno pretekavši Apple i postavši drugi najveći proizvođači pametnih telefona nakon Samsunga.

Neke zapadne tvrtke se boje da će Peking kroz 5G tehnologiju svoju proširiti mogućnost špijuniranja Zapadnih zemalja, a brojni komentatori ovo uhićenje promatraju upravo kroz ovu prizmu. 

Kina

Sjedinjene Američke Države

Huawei

Meng Wanzhou

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter