TKO SU PRVE DAME BIH

Jedna je 'fejkala' prijam kod Trumpa, druga se družila s Michelle Obamom, no sve su u sjeni žene koja želi suprugovo mjesto


Daniel Radman
19.02.2019.14:00
Jedna je 'fejkala' prijam kod Trumpa, druga se družila s Michelle Obamom, no sve su u sjeni žene koja želi suprugovo mjesto
Facebook / Dnevni Avaz

sažeto

Medijima je, očekivano, najintrigantnija Snježana Dodik, supruga 'alfe i omege' Republike Srpske


Daniel Radman
19.02.2019.14:00

U državi koja ima rekordna tri predsjednika – formalno, oni zovu se članovi predsjedništva kao kolektivnog tijela – posljedično postoji i inflacija prvih dama. Od 1996. godine, kada je izabrano prvo predsjedništvo Bosne i Hercegovine – ovaj aktualni je sedmi tim -država je imala čak 20 prvih dama, pa i oni koji temeljitije prate tamošnju politiku ne bi mogli nabrojiti većinu njih. Druga stvar je i običaj BH-političara da ne eksponiraju previše svoje supruge, izuzev nedavnog člana Bakira Izetbegovića, čija supruga Sebija i sama ima političke ambicije, pa neki u šali kažu da bi i Bakir od člana predsjedništva mogao uskoro postati - prva 'dama'.

No, tko danas obnaša ovu neformalnu dužnost i stoji iza Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića? Jesu li to žene s političkim utjecajem, koje vuku konce iz pozadine ili njihovo životno partnerstvo nema nikakve veze s politikom? Odgovor nije jednoznačan, svaka od njih ima svoju priču, a naravno, medijima je najintrigantnija Snježana Dodik, supruga 'alfe i omege' Republike Srpske.

Sastanak s Trumpom

Unatoč ogromnoj medijskoj pažnji, o njoj se malo zna. Svi će istaknuti da su ona i Milorad zajedno još od srednje škole, a da se Snježana – barem tako za srpske novine pričaju njezini poznanici iz mladosti - jednostavno ne voli eksponirati u medijima. Drugi, oni koji ne vole Dodika, opet kažu da je stvar u njegovom 'balkanskom stavu' da ženi nije mjesto u javnom životu. No, htjeli-ne htjeli, u privatno-političkoj su se aferi našli kad je Dodik svojedobno, kad je bio na funkciji predsjednika RS-a, morao - navodno na inzistiranje supruge - otpustiti svoju savjetnicu, bivšu novinarku RTRS-a Željku Dragičević, jer su bili 'prebliski'. K tomu se špekuliralo da je Dodik omogućio i povoljan kredit preko entitetske regionalne banke, pa je priča dobila i na političkoj težini.

Snježana se s Miloradom pojavi tek na glasovanju, u rijetkim trenucima su ih na privatnim slavljima uspjele zateći kamere, a vrlo je znakovito bilo to što se nije pojavila ni na suprugovoj inauguraciji u studenome prošle godine. No, zato se pojavila, i to u društvu premijerke RS Željke Cvijanović, na inauguraciji Donalda Trumpa. Tu je tek izbio skandal. Njih dvije su se zaputile u Washington, čak i opalile selfie kao dokaz da su bile pozvane na inauguraciju, a na kraju se ispostavilo – i bez nekog istraživačkog rada – da su ondje bile kao turistkinje. Onda se Dodik našao u još većim problemima jer je trebao objasniti tko je Snježani platio put, a slično jednom hrvatskom primjeru opravdanje se pronašlo u tome da je boravak u SAD-u pokriven iz vlastitog novčanika.

'Nepregledna' imovina Dodikovih

A upravo je debljina njihovog novčanika, odnosno bankovnih računa, i najveća Snježanin krimen. Naime, sam Dodik – prema podacima do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo – posjeduje kuću, zgradu i zemljište od 24.998 četvornih metara u Gradiški, tri stana u Laktašima i Beogradu, kuću u Beogradu, garažu i automobil 40.000 maraka, dok je na suprugu formalno prepisano 345.000 četvornih metara zemljišta i automobil od 25.000 konvertibilnih maraka.

Kad je Državno tužilaštvo krenulo češljati po njegovoj i obiteljskoj imovini, Dodik je u medijima iskalio svoj bijes što u sve uvlače njegovu obitelj – čak je predložio i da 'nadležni organi provedu istragu i protiv (tada) troje njegovih unučadi i još dvoje koji se trebaju tek roditi' - što je svakako jedan od razloga zašto Snježanu (ili se ona sama) voli držati po strani.

Revizorka se umirovila nakon novog statusa

Dnevni avaz

Supruga bošnjačkog člana predsjedništva, Vildana Džaferović, nakon izbora je – navodno na suprugovo inzistiranje - postala umirovljenica. Inače, kako stoji u službenoj biografiji objavljenoj na stranačkoj stranici, upoznali su se za studentskih dana, a oboje su bili vrsni studenti, Šefik prava, a Vildana ekonomije.

Karijeru je i gradila kao ekonomistica, premda će kritičari SDA-a, stranke koje je Džaferović član, reći (suprotno ovoj tezi da je vrsna u svom poslu) da je 'uhljebljena' u državnoj reviziji, gdje je, kao što smo napomenuli, dočekala mirovinu. Sično kao i kod Dodika, i Džaferoviću prigovaraju da je političke veze iskoristio (doduše u manjoj mjeri) za probitak obitelji. Tako je 'Dnevni avaz' lani izračunao da njegova šira obitelj od države na ime plaća u institucijama dobije čak 170.000 maraka mjesečno.

Ona je uspjela doći do Obame

I za kraj tu je Sabina Komšić, supruga hrvatskog člana predsjedništva. Sama ističe kako ne voli pažnju javnosti, pa joj je laknulo da u BiH nije zaživjela uloga 'prve dame'. Iako prati politiku, 'pročita što je važno', za sebe kaže da je 'apolitičan tip'. Inače, nije bila oduševljena političkim angažmanom svog supruga, upravo zbog tog gubitka privatnosti.

Sabina je, inače, bivša studentica građevine, a Željka je upoznala ratnih godina. Zbog rata je i prekinula fakultet, potom se i udala, a kako je izjavila za magazin 'Gracija', kasnije je zbog obiteljskih razloga i trajno ostavila studij.

No, ipak, unatoč samozatajnosti, njoj je uspjelo ono čemu je Snježana Dodik težila, ona je kao prva dama zaslužila prijam u SAD-u. Naime, prije nešto više od pet godina, bosansko-hercegovačke medije obišle su fotografije Sabine Komšić i Michelle Obame. Dok je član predsjedništva BiH sudjelovao u radu Genaralne skupštine UN-a, Sabinu je, s drugim prvim dama, ugostila Michelle Obama s kojom su nakon posjeta galeriji i radnog ručka razgovarale o položaju žena u svijetu.

BiH

Snježana Dodik

Sabina Komšić

Vildana Džaferović

prve dame

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter