nisu htjeli uvesti bonton

'Jedu, galame, rade predstave... Prvo se sramote, a onda se oslovljavaju s uvaženi zastupniče', kaže naša stručnjakinja za protokol


Daniel Radman
06.12.2018.18:30
'Jedu, galame, rade predstave... Prvo se sramote, a onda se oslovljavaju s uvaženi zastupniče', kaže naša stručnjakinja za protokol
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

'Šteta što se gospodin Leko nije uspio za kodeks, bio bi to značajan pomak za Sabor', kaže stručnjakinja za protokol Milada Privora


Daniel Radman
06.12.2018.18:30

Jučer smo, na žalost, svjedočili još jednoj 'cirkusnoj epizodi' u Saboru. Zastupnici Mosta, nezadovoljni što je predsjedavajući Željko Reiner pozvao stražu kako bi iz sabornice izbacili Miru Bulja, tijelima su zaštitili svog čovjeka i natjerali 'viteza' da prekine sjednicu. No, ni sam predsjednik Sabora nije jučer bio primjer učtivog ponašanja. Nedugo prije telefonirao je za vrijeme diskusije!

Sjetili smo se odmah inicijative bivšeg predsjednika SDP-a Josipa Leke, koji je svojedobno kanio uvesti 'saborski bonton', odnosno etički kodeks ponašanja zastupnika u parlamentu.

"Šteta što gospodin Leko nije uspio, bio bi to značajan pomak za Sabor. Kasnije je i Božo Petrov htio učiniti isto, obojica su me kontaktirali oko toga, ali, na žalost, nije bilo dovoljno imati želju. Pokazalo se da je donošenje kodeksa u takvoj instituciji, očito, bilo prezahtjevno. Kažem, šteta, jer ono što vidimo u Saboru svakako ne spada u ono što držimo korektnim poslovnim ponašanjem u bilo kakvoj instituciji, a osobito u tako visokoj poput Sabora", kaže nam Milada Privora, predavačica Diplomatskog protokola na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, nekadašnja šefica protokola predsjednika Republike Hrvatske.

Damjan Tadic / CROPIX

Svjedočimo često kako u našem Saboru 'polete' neprimjene riječi, letjeli su i predmeti, zastupnik Ivan Pernar je čak donio komad pizze, a svi se 'igraju s mobitelima (koji doduše mogu biti i sredstvo rada), a eto i predsjedavajući, koji bi trebao biti primjer drugima, telefoniranjem je dao svoj obol.

"Ne bih željela da se apostrofira gospodin Reiner jer to rade – svi! Jedu, galame, viču, rade predstavu, što je znak nepoštovanja i prema svojim biračima i prema instituciji u kojoj se nalaze. Prvo imamo takve primjere ponašanja, da bi se za pola sata ti isti ljudi oslovljavali s 'uvaženi zastupniče'. A što se tiče mobitela, da, oni mogu biti sredstvo rada, ali ni to ne spada u korektno poslovno ponašanje. Pa kako smo radili dok nije bilo mobitela?", dodaje Privora.

Ako zastupnicima možemo naći olakotnu okolnost, onda se možemo prisjetiti i primjera iz Britanij, i tamo članovi parlamenta galame u glas, rade buku, pokazuju 'neumiveno lice'. 

"Mi sve volimo kopirati strano, a naročito ono što ne valja. Imali smo strašnih primjera u makedonskom i ukrajinskom parlamentu kako se ne treba ponašati, zar bi i to trebali kopirati? Ne treba se izboriti za nešto silom, već argumentima. Svaka akcija izaziva reakciju, sila izaziva protusilu, a kad je tako i saborska straža ima posla" kaže Privora.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter