Istraga i dalje traje

Još jedan elektronički div našao se u istrazi zbog moguće špijunaže u službi kineske vlade


100posto
24.03.2019.17:00
Još jedan elektronički div našao se u istrazi zbog moguće špijunaže u službi kineske vlade
Profimedia

sažeto

Cijelu je stvar prijavio jedan državljanin Norveške kada je shvatio da njegov telefon šalje podatke koje ne bi smio


100posto
24.03.2019.17:00

Nakon što je Huawei već neko vrijeme pod udarom, sada se pod istragom našla i HMD, kineska kompanija koja proizvodi uređaje finskog brenda Nokia. Zbog izvještaja da su neki od njihovih telefona slali podatke serverima u Kini.

Istraga je uslijedila nakon što je NRK, norveška nacionalna televizija, tvrdila da ima dokaz koji potvrđuje da mobilni telefoni Nokia šalju osjetljive podatke Kini na osnovu dojave vlasnika uređaja.

Henrik Austad je čovjek koji je dojavio o slučaju, tvrdi da je pratio promet sa svog Nokia 7 Plus mobitela i otkrio da odašilje informacije koje nisu enkriptirane kineskom serveru.

Špijuniranje namijenjeno kineskom tržištu

Podaci su uključivali broj SIM kartice, serijski broj telefona i njegovu lokaciju. Saznanja emitera su otkrila da je server bio pod domenom 'vnet.cn' za koji se tvrdi da je u vlasništvu kompanije državne kompanije China Telecom.

Finski pravobranitelj za zaštitu podataka Reijo Aarnio kazao je daće istraga sada razmotriti je li došlo do kršenja i osobnih informacija te postoji li pravno opravdanje za događaj. Detaljnija istraga pokazala je da je takvo 'odašiljanje' podataka bilo namijenjeno za kinesku verziju Nokia 7 Plus, a ne za globalnu verziju.

Kompanija HMD Global priopćila je da je do prikupljanja podataka došlo zbog greške u kodiranju s aktivacijskim paketom koji je slučajno uključen u firmware nekih telefona. Dodali su da samo određen broj uređaja Nokia 7 Plus ima ovaj paket. Izjavili su i da je problem riješen ažuriranjem firmvera koji je korisnicima poslan u siječnju.

Kina

istraga

špijuniranje

Nokia

newsletter

Prijavite se na Newsletter