FOTO: Tužna deseta godišnjica

Još postoje brojna neodgovorena pitanja o kornatskoj tragediji u kojoj je 12 vatrogasaca izgubilo život


Lada Novak Starčević
30.08.2017.10:00
Još postoje brojna neodgovorena pitanja o kornatskoj tragediji u kojoj je 12 vatrogasaca izgubilo život
Cropix/arhiva

sažeto

U ožujku ove godine na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici za stradavanje vatrogasaca


Lada Novak Starčević
30.08.2017.10:00

Dvanaest vatrogasaca nije se vratilo kući tog kobnog 30. kolovoza 2007. godine. U naočigled rutinskoj intervenciji na Kornatima poginuli su toga dana Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Deseta je godišnjica tragedije na Kornatima koju je preživio samo Frane Lučić, uz teške ozljede od kojih se jedva oporavio. 

"Helikopter nas je pokušao iskrcati na vrh brda blizu kruške u nekoliko navrata, međutim zbog jakog juga to nije uspio i onda su se pilot i Dino Klarić dogovorili da desantiraju niže od brda u jednu dolinu, a što je otprilike oko dva kilometra od kruške... Nakon 15-ak minuta hoda došli smo do jednog dijela koji je bio otvoren s južne strane i tu je naglo krenula vatra i dim, tolikom brzinom da nismo uspjeli pobjeći, premda smo pokušali trčati. Međutim, bila je strašna vrućina i jednostavno nas je spržilo. Nosio sam dosta opreme pa sam bio nešto niže, odnosno ispod ostalih kolega vatrogasaca, tako da sam imao malo više vremena za pokriti lice i okrenuti leđa, a kako sam imao kacigu na glavi i vizir, zaštitio sam kosu i lice...

Osjetio sam bol u rukama i vidio da su mi ruke natekle, te sam ostao na zemlji kao i ostali i pokušao stupiti u vezu s Javnom vatrogasnom postrojbom u Šibeniku, međutim, nisam imao signala. Oko sebe sam čuo jaukanje, zvanje u pomoć i vidio sam da su svi ozlijeđeni, međutim, nisam primijetio da je netko mrtav", ispričao je nakon nesreće Lučić za Nacional.

"Teško je i nitko to ne može opisati, to jedino zna onaj koji je to doživio"

"Tužna sam i ne znam što bih rekla jer ne znamo što se dogodilo, a voljeli bi znati, iako se vjerojatno nikad neće saznati. To jedino može znati onaj gore visoko koji sve vidi i koji nam daje snagu da živimo dalje. Da nije njega, bili bismo svi već gotovi. Teško je i nitko to ne može opisati, to jedino zna onaj koji je to doživio", rekla je jutros supruga stradalog vatrogasca Marinka Kneževića.

Uz članove obitelji, vijence za 12 poginulih vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, položili su jutros vatrogasci iz JVP Šibenik te gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa zamjenicima, piše Hina.

Obilježavanje desete godišnjice kornatske tragedije i ove će se godine održati na otoku Kornatu gdje će kod kapelice sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, biti služena misa zadušnica, a potom će okupljeni obići 12 suhozidnih spomen križeva koji su podignuti na mjestima gdje su vatrogasci stradali. 

"Da se želi, lako bi se saznalo što se dogodilo našoj djeci"

Za požar, koji je  jedna od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku, okrivljen je 20-godišnji recepcionar u NP Kornati, koji ga je navodno izazvao opuškom cigarete.

Pojavile su se brojne kontroverze oko toga jesu li su se žrtve mogle izbjeći. Neki su kritizirali odluku vatrogasne službe da pošalje svoje ljude na Kornate samo kako bi gasili zapaljenu nisku travu, ali to je izazvalo i pitanja oko toga kako su mogli poginuti od tako malog požara.

Najmlađa žrtve tragedije na Kornatima, 17-godišnji Marko Stančić, svom je ocu, po dolasku na Veliki Kornat poslao poruku: "Tata, na Kornatima smo, čekamo da nam dostave vodu", što je potaknulo novu dilemu - da je helikopter jednostavno ostavio vatrogasce bez dobre opreme. Glavni zapovjednik vatrogasaca Mladen Jurin na to je idući dan dao svoju ostavku.

Iako još uvijek postoje špekulacije oko toga što se uistinu dogodilo, vještaci su utvrdili da se radilo o izgaranju plinske nehomogene smjese, što je vrlo slično eruptivnom požaru. No mnogi, posebno obitelji žrtava, i dalje u to ne vjeruju.

"Noću ne mogu spavati. Ustanem se u pet i čitam. Od jutra do navečer. Dvadeset puta sam pročitao iste stvari i uvijek otkrijem nove detalje. Probijeni rezervoar helikoptera otkrio sam prije šest mjeseci. On je po meni glavni krivac. Sve je u sudskim spisima, svaki detalj, svaki odgovor, ali ih nitko do sada nije znao ili nije htio pročitati do kraja. Da se želi, lako bi se saznalo što se dogodilo našoj djeci. Dovoljno je pronaći crne kutije iz helikoptera MI-8 oznake 202 i 213 koji službeno ne postoji."

Rekao je to prije dva mjeseca za Šibenski.hr Igor Marinović, otac pokojnog Ivana Marinovića.

Tadašnjem zapovjedniku Slavici se još sudi

U ožujku ove godine na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici za stradavanje vatrogasaca. Zaključeno je da očevid na Kornatima, nakon odlaska istražnog suca, nije u potpunosti obavljen po njegovom nalogu, budući da su trojica krim tehničara sa sobom ponijeli samo neke predmete.

Slavica je na suđenju izrazio duboku sućut obiteljima, prijateljima i kolegama stradalih vatrogasaca.

"Ja ni u jednom momentu nisam doprinio stradavanju iako sam ovdje postavljen kao krivac", rekao je Slavica.

vatrogasci

godišnjica

Kornatska tragedija

Kornati

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter