Facebook rat

'Josipoviću, zašto se niste potrudili da zakoni funkcioniraju bar upola kao naplata autorskih muzičkih prava!'


Sanja Rapaić
10.08.2017.14:35
'Josipoviću, zašto se niste potrudili da zakoni funkcioniraju bar upola kao naplata autorskih muzičkih prava!'
Cropix

sažeto

Bivši predsjednik Ivo Josipović zabio se jučer u parkirani terenac. Upecao se potom na bezazlenu šalu zagrebačkog glumca Siniše Ružića...


Sanja Rapaić
10.08.2017.14:35

Bivši predsjednik Ivo Josipović zabio se jučer u parkirani terenac. U nesreći, na sreću, nije bilo žrtava, no nedugo nakon što je događaj dospio u javnost, Josipović je dobrovoljno postao „žrtva“ jer se, iz samo njemu znanih razloga, upecao na bezazlenu šalu zagrebačkog glumca Siniše Ružića.

Naime, Mostovac Ružić se, nakon vijesti o nesreći, našalio na račun Josipovića i ZAMP-a:

"Josipović dr. Ivo udario u parkirani auto. Ako netko drugi napravi isto, mora platit ZAMPu 500 kn."

Iako Josipovićevu reakciju na šalu nije očekivao, ona je ipak, već istog dana, stigla. Na sam spomen ZAMP-a, zbog kojeg se bivšeg predsjednika prozivalo za sukob interesa, ali i prelijevanje novca na privatne račune, uvrijeđeni se Josipović, očito, nije mogao suzdržati pa je napisao komentar poručivši poznatom glumcu kako se nada da će i on od ZAMP-a dobiti račun:

"Gospodine Ružić, najvažnije, nema ozljeđenih a za štetu će se pobrinuti osiguranje. A o ZAMPU govorite potpuno krivo! Ne plaća ZAMP onaj tko proizvodi muziku, ili što već (nezgodu), već onaj tko je iskorištava. Zato i oni koji prouzroče nesreću, ne bi plaćali ZAMP, već oni, koji je, poput Vas, iskorištavaju za zafrkanciju. Zato, nadam se da ćete dobiti račun od ZAMP-a a i sami možete po tarifi koju ste naveli uplatiti nešto u dobrotvorne svrhe!!", napisao je, očito i na sam spomen ZAMP-a, osjetljivi Josipović.

Iako je okidač za prepisku bila tek šala na Facebook-u, nakon komentara bivšeg predsjednika, uslijedio je i oštar odgovor Mostovca Ružića koji je Josipovića prozvao što mu je, kao predsjedniku države, bilo važnije uvesti red u naplatu autorskih muzičkih prava, nego u inertni pravosudni sustav.

"Poštovani g. Josipović, naravno da je sreća da nitko nije stradao, i da se radi o nehotičnoj i slučajnoj nesreći. Što se tiče osiguranja, nadam se da će pokriti štetu, jer mnogi nisu te sreće, i moraju se za mnogo teže stvari godinama navlačiti po sudovima.

Što se tiče ZAMPa, drago mi je da postoji tako dosljedno uređena institucija, kojoj i sam plaćam zakonom određene svote. Zaštićena su dosljedno samo glazbena autorska prava, a mnoga druga autorska, umjetnička, izvođačka prava nisu ni taknuta.

Kamo sreće da svi zakoni u RH imaju tu sudbinu da ih se primjenjuje. Kamo sreće da ne moramo po više od deset godina po sudovima gubiti vrijeme i dostojanstvo, zbog korupcije, zbog očite opstrukcije sudaca da uopće dođe do glavne rasprave, zbog odvjetničko-sudskih spletki, zbog nesposobnosti suda da na svjedočenje dovede ljude koje svakodnevno viđamo-jer "ih ne može naći", zbog nemogućnosti suda da ustvrdi banalne činjenice, i zbog nedjelovanja pravosudnog sistema u korist časnog i poštenog građanina koji izvršava svoje obaveze prema društvu", napisao je Ružić poručivši Josipoviću da su vesele fb reakcije i šale ko dokaz humora i žilavosti hrvatskih građana, te da na njih ne bi trebao reagirati tako osobno i ozbiljno.

Facebook prepirku na posljetku je zasladio Ružićev prijatelj koji je napisao:

"Siniša, ajd spomeni Trumpa u nekom komentaru, možda nam se i on javi!"

Ivo Josipović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter