pokvario im planove

Juncker protiv Slovenaca: Ne slažem se s blokadom ulaska Hrvatske u Schengen


Ružica Matić
13.09.2017.20:10
Juncker protiv Slovenaca: Ne slažem se s blokadom ulaska Hrvatske u Schengen
REUTERS

sažeto

Slovenski parlamentarni odbor raspravljat će o spremnosti vojske za provedbu arbitražne odluke


Ružica Matić
13.09.2017.20:10

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u ekskluzivnome intervjuu za središnji Dnevnik HRT-a komentirao je prijetnje iz susjedne Slovenije o tome da bi proces pristupanja Hrvatske šengenskome području mogao doći u pitanje. 

„Ne slažem se s onima koji blokiraju nove članice. One će dugo biti u Europskoj uniji. Volio bih da Rumunjska, Bugarska, a poslije i Hrvatska postanu dio slobodne šengenske zone. To je moguće jer te države u tome pogledu uvelike napreduju”, istaknuo je Jean-Claude Juncker. 

'Mi smo jedna Europska unija'

Predsjednik Europske komisije u govoru o budućnosti Europske unije stavio je naglasak na jednakost naroda i država, a na pitanje HRT-ove dopisnice iz Bruxellesa Jasne Paro o tome kako komentira zabrinutost dijela ekonomski manje razvijenih članica, poput Hrvatske, koje strahuju da će zaostati, odgovorio je: „Nemam namjeru Hrvatsku udaljavati od susjednih država i ostatka Europske unije. Idealan je scenarij da uvijek djelujemo kao 27 država članica kad je riječ o produbljenju integracije. Ne sviđaju mi se te umjetne podjele između istoka i zapada. Mi smo jedna Europska unija i sve države imaju jednak dignitet.”

Na pitanje smatra li da su međudržavni bilateralni prijepori povezani s arbitražom, poput onoga između Hrvatske i Slovenije, nešto što prijeti jedinstvu, odgovorio je da to ne doprinosi
jedinstvu te da bi volio da te dvije države pod vodstvom svojih vlada zajedno postignu dogovor. 

Plenković se konzultira s drugim strankama zbog pregovora sa Slovenijom

Premijer Andrej Plenković pozvao je predstavnike parlamentarnih stranaka na konzultacije u četvrtak u 13 sati u okviru priprema za nastavak političkih razgovora sa Slovenijom, priopćeno je iz Banskih dvora.

Plenković je u više navrata kazao kako se priprema sastanak sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom s graničnim prijeporom kao glavnom temom te da bi do njega trebalo doći u Zagrebu do kraja rujna. Slovenija inzistira na primjeni odluke Arbitražnog suda, dok Hrvatska tu odluku ne priznaje.

Slovenci bi slali vojsku da provede arbitražu

U Ljubljani bi se u četvrtak trebala održati sjednica slovenskog parlamentarnog odbora koji će raspravljati o spremnosti vojske za provedbu arbitražne odluke, javlja Hina. Sjednicu je sazvao predsjednik odbora Žan Mahnić iz najveće oporbene stranke SDS-a.

Slovenski premijer Miro Cerar zadnjih je dana više puta pozvao da se sjednica otkaže nazvavši temu "potpuno neprimjerenom". Upozorio je da se tako međunarodnoj javnosti šalju krivi signali u vezi spora s Hrvatskom jer Slovenija arbitražnu odluku namjerava implementirati na miran način.

Slovenija

arbitraža

blokada

schengen

Juncker

Podijeli članak