BITI VEGETARIJANAC U HRVATSKOJ BOLNICI

'Kad kažem da ne jedem meso, donesu mi tijesto s pire krumpirom. A tek kada mi počnu objašnjavat' da tunjevina nije životinja...'


Tomislav Kukec
16.11.2017.21:15
'Kad kažem da ne jedem meso, donesu mi tijesto s pire krumpirom. A tek kada mi počnu objašnjavat' da tunjevina nije životinja...'
iStock

sažeto

Ima i situacija kada je N. primorana u detalje objašnjavati zašto je odlučila biti vegetarijanka, što je pitanje od kojeg se svakom vegetarijancu s više od par mjeseci "staža" diže kosa na glavi


Tomislav Kukec
16.11.2017.21:15

Biti u bolnici nikad nije ugodno iskustvo. No, ako je čovjek uz to još i vegetarijanac, cijela se priča pretvara u pravi horor, o čemu svjedoči 47-godišnja Zagrepčanka N. (podaci poznati redakciji). Otkako joj je prije četiri godine operiran zloćudni tumor prsnih žlijezda, imunitet joj je dosta oslabio, a na udaru bakterija najviše su se našla pluća. N. se zbog toga svako malo lijeli od upale pluća zbog bakterije koju nikako da izbaci iz organizma. 

Pire i tjestenina

Iako smo u 2017.godini i broj vegetarijanaca u svijetu mjeri se u stotinama milijuna, a sigurno ih je više desetaka tisuća i u Hrvatskoj, N. bi bez pomoći prijatelja koji joj donose hranu, kao vegetarijanka, bila doslovce gladna. Liječnicima i medicinskim sestrama uvijek kaže da je vegetarijanka i oni njezinu želju uvaže te ju stave na posebni režim prehrane, no ono što takav režim uključuje u najmanju je ruku neobično, a da nije tragično bilo bi i smiješno. 

"Ne ide mi u glavu da oni nama vegetarijancima nisu u stanju osigurati normalan obrok. Tako sam u jednoj bolnici kao vegetarijansko jelo dobila čistu skuhanu tjesteninu u jednoj, a pire krumpir u drugoj posudici. Pa sam taj dan ručala tjesteninu koju sam umakala u pire. Kaže sestra, žao mi je, to je stvarno sve što vam mogu dati", prisjeća se N. 

Facebook

Kaže kako nije veganka, već isključivo ne jede meso, ribu i jaja, što znači da je njezin jelovnik zapravo vrlo širok. Stoga joj još više ne ide u glavu zašto se u bolnici toliko čude njezinom izboru, kada se zna da i brojni liječnici prepoznaju blagodati vegetarijanske prehrane za ljudski organizam. O svojim tragikomičnim zgodama prilikom podjele ručka ili večere napisala je desetke statusa na Facebooku, a neki su upravo urnebesni. 

Vegetarijanstvo je tabu

"Nosi meni teta večeru, ja sumnjičavo gledam u tanjur, pitam što je to. Tjestenina s tunjevinom, kaže ona. Ali ja ne jedem životinje, govorim. Pa kaj je riba životinja, pita ona zbunjeno. Cimerica i ja se pogledamo blijedo.... Majko mila draga...", jedan je od njih. Kaže kako se medicinsko osoblje, ali ni kuhari i kuharice u bolnicama, uopće ne educiraju o vegetarijanskoj prehrani i zbog toga se osjeća kao da je taj, u svijetu posve uvriježen način prehrane, u nas još uvijek golemi tabu. 

Ima i situacija kada je N. primorana u detalje objašnjavati zašto je odlučila biti vegetarijanka, što je pitanje od kojeg se svakom vegetarijancu s više od par mjeseci "staža" diže kosa na glavi.

"Pita teta što nosi hranu, zašto ste vi vegetarijanka. Kazem ja, zašto ste vi mesožder. Volim meso papat, odgovori ona. A ja volim povrće... Ujutro, u podne i navečer, cudi se ona. Da, mi vegetarijanci jedemo povrće u svako doba dana... Ali zašto ne meso, ne može ona doći k sebi... E pa ne želim jesti lešine. To ju je dotuklo. Ispričavam se na brutalnosti, kažem joj ja, ali to je tako. I ode ona van sva usplahirena, samo što dalje od tih ludih biljojeda...", piše N. 

Prijatelji joj donose hranu

Kako je proteklih dana opet prikovana uz bolnički krevet, za njezinu situaciju doznali su prijatelji iz Centra za vedske studije Zagreb - Soul food, kojeg vodi Sundaranada Tomislav Klasnić. Oni su se spremno odazvali prijateljici u nevolji pa joj svaki dan donose kompletan meni. Bez toga bi, kaže, bila doslovno gladna, jer tko ima dovoljno novaca da si svakog dana naručuje obroke u bolnicu iz različitih dostava? N. je zahvalna svojim prijateljima koji joj donose hranu i kaže samo: "Joj, kak je to fino". 

Facebook

No, je li doista nemoguće da se vegetarijancima u hrvatskim bolnicama, a sigurno ih ima, osigura barem jedan pošteni bezmesni obrok dnevno? I ne, to ne znači umakati tijesto u pire krumpir. 

diskriminacija

zdrava prehrana

bolnice

vegetarijanstvo

bolnička hrana

Podijeli članak