sjećanja preživjelih

'Kada je u Auschwitz došao vlak, kada su radili selekciju tko ide u plinsku komoru, svirala je glazba. Možete li zamisliti da ubijate ljude uz glazbu?'


Mia Peretić
27.01.2019.11:00
'Kada je u Auschwitz došao vlak, kada su radili selekciju tko ide u plinsku komoru, svirala je glazba. Možete li zamisliti da ubijate ljude uz glazbu?'
iStock

sažeto

Obilježavamo Dan sjećanja na Holokaust, međunarodni dan sjećanja na žrtve nacističkog progona i genocida nad židovskim narodom i pripadnicima manjina


Mia Peretić
27.01.2019.11:00

Danas obilježavamo Dan sjećanja na Holokaust, međunarodni dan sjećanja na žrtve nacističkog progona i genocida nad židovskim narodom i pripadnicima manjina, ali i na sve žrtve nacističkih i fašističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj je datum izabran jer je toga dana 1945. godine oslobođen jedan od najozloglašenijih logora smrti Auschwitz u Poljskoj. Crvena armija oslobodila je 7 i pol tisuća zatvorenika, koliko ih je uspjelo preživjeti. 

U Hrvatskoj je obilježavanje ovog dana počelo još krajem tjedna. Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić organizirao je u četvrtak molitveno-komemorativni susret ispred zagrebačke katedrale u nazočnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predstavnika Vlade i predsjednice Republike.

Na pročelju katedrale istaknut je 60 metara visok natpis s Izaijinim biblijskim napisom: "Podići ću im u kući svojoj i među svojim zidovima spomenik i ime (…), dat ću im vječno ime koje neće biti iskorijenjeno."

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je i u Saboru, a brojni su političari na društvenim mrežama također obilježili Dan sjećanja na jedan od najgorih zločina u povijesti ljudske civilizacije. 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na službenom je Facebook profilu izrazila potporu inicijativi #weremember Svjetskog židovskog kongresa.

"Moramo odgovorno ustrajati na istini. Da se ne zaboravi. Da se ne ponovi", napisala je, završivši hebrejskim riječima "Tikkún Olám", izrazom iz Talmuda koji znači "popravljanje svijeta".

Na Twitteru se oglasio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Da se ne zaboravi

No, važnije od svih političkih objava na društvenim mrežama, ostaje imperativ, jednako obvezujuć za sve nas, a on glasi "Ne zaboravi". Na internetskoj stranici USC Shoah Foundation, objavljena je serija svjedočanstva preživjelih zatvorenika Auschwitza, nazvana "70 priča iz Aushwitza". Ovo su njihova sjećanja na horor koji su prošli, od transporta u logor, do scena smrti i borbe za goli život.

Margaret Kulik rođena je u Slovačkoj, a kao djevojčica je bila u prvom transportnom vlaku koji je u Auschwitz stigao u ožujku 1942.

"Nismo imali pojma gde idemo, nije bilo prozora, već samo mali otvori za zrak. Jedna je djevojka gledala van i rekla kako misli da se nalazimo u Poljskoj, no da nije sigurna. Jedna je starija djevojka rekla da smatra kako smo pogriješili, te da smo u nekom trenutku trebali iskočiti iz vlaka i ubiti se jer idemo umrijeti. Ona je umrla jako ubrzo nakon dolaska.

Stigli smo ujutro, odveli su nas i uzeli nam sve, vidjela sam užasnu scenu, nikad prije nisam vidjela SS-ovca. Provjeravali su golog muškarca i tukli ga. Kada smo ulazili ugledali smo natpis "Rad oslobađa" i kukasti križ s obje strane ulaza.

iStock

Razdvojili su žene od muškaraca, žene su odveli u blok 10, tamo su nam odrezali kosu, stavili nas pod tuševe i nakon toga sve nas je pregledao liječnik i još nekoliko ljudi koji su tražili jesmo li slučajno nešto sakrili i odbili predati. Dali su nam staru odjeću, hlače, majice i drvene cipele. Ja sam bila 19. tetovirana žena, i danas na ruci nosim broj 1019".

Ellis Lewin opisuje scene dolaska u Auschwitz, izlaska iz stočnog vagona i horde pasa, kaosa, stražara i fizičkog zlostavljanja:

"To su bile scene iz horora: vrištnje, lajanje pasa, zvukovi vlaka, bilo je kao da ste otvorili vrata i najednom ste se našli u paklu koje biste vidjeli smo u noćnim morma. Držali smo se jedni za druge, moja majka i sestraa su odvedene na jednu, a otac i ja na drugu stranu. Nikad se nisam imao prilike oprostiti s njima".

Itka Zygmuntowicz prisjeća se morbidnog prizora logoraškog orkestra koji je bio prisiljen svirati dok su zatvorenike odvodili u plinske komore i krematorij: 

"Židovi su imali orkestar koji je svirao uživo. Kada god je došao vlak, kada su radili selekciju, određivali tko ide u komoru i na spaljivanje, svirala je glazba. Dugo sam vremena, kada god bih čula glazbu, počela plakati. A voljela sam glazbu. Možete li zamisliti da ubijate ljude uz glazbu?".

holokaust

Auschwitz

Dan sjećanja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter