retrovizor: pogled na prošlogodišnji advent, hoće li ove godine biti bolje?

'Kada sam vidjela kantu sa smjesom za fritule bilo mi je muka, prodajemo kobasice kojima je istekao rok trajanja'


100posto
01.12.2019.08:20
'Kada sam vidjela kantu sa smjesom za fritule bilo mi je muka, prodajemo kobasice kojima je istekao rok trajanja'
Goran Mahkek/CROPIX

sažeto

U subotu je započeo ovogodišnji Advent u Zagrebu, a mi podsjećamo na sve nepravilnosti s prošlogodišnjeg 


100posto
01.12.2019.08:20

U našoj rubrici Retrovizor svakog tjedna podsjećamo vas na naše najčitanije i po našem skromnom mišljenju najbolje tesktove, reportaže, intervjue i priče koje je vrijedna redakcija 100posto napravila u proteklom razdoblju. Reportažu s prošlogodišnjneg Adventa u Zagrebu napravila je Mia Mitrović koja je kroz razgovor s posjetiteljima i insajderima prošlogodišnjeg Adventa pokušala je li blagdanska ponuda u Zagrebu prijevara i kako ju izbjeći.  Priču objavljujemo kao podsjetnikna sve probleme prošlogodišnjeg Adventa u nadi da će ove godine  sve manjkavosti biti izbjegnute. 

Svi hvale ponudu zagrebačkog Adventa koja je iz godine u godinu sve raskošnija. Uz ponudu, rastu i brojke pa su tako na lanjskom Adventu ugostitelji ostvarili 15 posto veću dobit u odnosu na 2016. , a brojke će ove godine biti još i bolje.

Neosporna je činjenica da zagrebački Advent upotpunjuje turističku ponudu grada i da je Zagreb sasvim zasluženo pokupio brojna priznanja za najbolju blagdansku destinaciju Europe. Ipak, baš kao i svaka pojava, Advent ima i svoju mračnu stranu.

25 kuna za hrenovku koja u dućanu košta 20 kn po kili? Hmmm...

Ponuda je na mnogim kućicama konfekcijska, a proizvodi koji se nude loše kvalitete. Zbog toga nam se požalio i jedan razočarani posjetitelj.

„Advent sam nekoliko godina uspješno izbjegavao. Mrzim turistička mjesta, gužve i neizostavno pražnjenje džepova od strane ugostitelja. No, ove sam godine ipak odlučio svratiti, uglavnom kako bih se uvjerio da je sve to prevara. I naravno da mi nije dugo trebalo. Prvo, cijene su doista prenapuhane. 25 kuna za hrenovku koja u dućanima nekad košta i samo 20 kuna po kilogramu, a u veleprodaji su sigurno jeftinije, definitivni je ekstraprofit. Običnim pregledom štandova vidi se da svi hvale svoje "domaće" kobasice, a sve izgledaju identično. Znači, svi se zajedno nađu i proizvode ih doma pa su domaće? Ili su ipak kupovne? Hmmm...“, negoduje Zagrepčanin Siniša (32). Omjer cijene i kvalitete na adventskoj je trpezi, prema njegovom mišljenju, u velikom disbalansu. 

100posto

„Pojeo sam i nekakav grozan sendvič s kuhanom šunkom. Dovoljno upozorenje trebalo mi je biti kad me konobarica znakovito pogledala kad sam ju pitao valja li to što, ali sam mislio da je samo umorna. Uglavnom, užasno. Šunka masna, ona iz supermarketa za 29,99 kn po kili, rezana na debele komade s kožom koju se ne da sažvakati. I za to dati novac koji u zalogajnici pored posla mogu uložiti u ukusno varivo s faširancem?“, pita se Siniša koji je u slobodno vrijeme veliki gurman.

„Vino uopće neću ni spominjati, jer već svi znaju da su to razvodnjene splačine, a nekad i praškaste arome koje se kuhaju da bi postale "vino". Razumijem ugostitelje, cijene najma su ogromne i moraju se nekako snaći, ali ne razumijem horde naivčina koji tamo ostavljaju novac“, iskren je naš sugovornik.

'Na moju kritiku smrljdivih kobasa, vlasnik mi je rekao ma boli te k..., ne jedeš ih ti'

O uvjetima rada i kvaliteti namirnica koje se poslužuju na kućicama, porazgovarali smo s dvoje bivših radnika koji su ove i prošle godine posluživali kobasice, fritule i vino na adventskim kućicama. Zoran (28) nedavno je dao otkaz jer je zaključio da mu je satnica od 25 kuna koju dobiva za osmosatni rad na Adventu premala, a Petra (23) je na Adventu radila lani i ne želi na raditi više nikada. (Našim je sugovornicima identitet promijenjenn, a podaci su poznati redakciji).

„Ono što me prenerazilo na Adventu su golemi higijenski propusti. U vrijeme kada sam ja lani radila, Sanitarna inspekcija nas nije posjetila ni jednom, a imali bi posla. Koliko znam, sanitarna uopće ne obilazi Advent“, otvara nam se Petra koja je po struci slastičarka pa je imala prilika vidjeti unutrašnjost brojnih kuhinja. Higijenski uvjeti na Adventu su, kaže, ispod svake razine. (Kako bismo provjerili ono što nam je otrkila Petra kontaktirali smo Ministarstvo zdravstva, no do zaključenja teskta nismo dobili odgovor). 

„Smjesa za fritule većini kućica stiže iz istog izvora, bog zna od kuda. Dopremaju ju u velikim kantama od deset litara koje su odvratno prljave. Meni je izgledalo kao da se u njima nalazi cement ili nekakav radioaktivni otpad, a ne hrana“, govori nam Petra, a Zoran kaže da su upravo fritule najprodavaniji proizvod Adventa.

zeljko puhovski / cropix

„Dok smo zatvarali nekoliko dana prije nego što sam dao otkaz, kolega iz susjedne kućice pohvalio mi se da je u smjeni okrenuo 9 tisuća kuna samo na fritulama“, kaže Zoran.

Upitna je i kvaliteta kobasica, a Petra nam otkriva da je na zahtjev vlasnika, bila prisiljena posjetiteljima prodavati kobasice i hrenovke kojima je istekao rok trajanja:

„Kobasice koje ne prodamo taj dan se ne bacaju. Idućeg su jutra u najnormalnijoj prodaji. Često sam bacala hrenovke koje su toliko dugo stajale na pultu da su pocrnjele i pozelenile. Kada sam vlasnika upozorila na to rekao mi je 'ma boli te k*rac, ne jedeš ih ti'“, prisjeća se Petra.

„Kupuju ih povoljno na skladištima mjesecima prije Adventa i onda stoje, često u neadekvatnim uvjetima. Zna nam se dogoditi da nema mjesta u frižideru i da većinu kobasica držimo vani pa se vuku po podu. Katkad se prosinačka temperatura popne na 15, 20 stupnjeva. Kobasice su i tada vani, a svejedno smo ih prodavali. Ništa se nije bacalo. I peciva su nam znala stajati po dva, tri dana. Smekšaju se kada ih staviš u toster pa nitko ne shvati da su stara i tvrda. Vlasnicima je najbitnije sve prodati, bez obzira na kvalitetu“, tvrdi Petra te dodaje kako ono što prodaje ne vrijedi ni 50% cijene koju posjetitelji plaćaju.

'Malverzira' se i na vinu

Mulja se i na vinu koje, kažu naši sugovornici. vino dolazi gotovo u vakuumiranim kutijama koje se zagrijavaju. 

„Malverzira se i na vinu, iako zapakirane mješavine koje stignu nisu loše, no, ekipa je nakon što se ta originalna mješavina potroši, unutra znala dolijevati svoje 'koktele'. Zbog toga, nikad ne znaš koliki je omjer vina, vode, šećera i začina. Meni se znalo dogoditi da probam kuhano vino i da mi ujutro bude super, a idući dan odvratno“, otkriva Zoran.

Slastičarka Petra nam priznaje da joj je najodvratnija situacija lani na Adventu bila kotao s kobasicama:

Znalo mi se dogoditi da kuham i pečem kobasice koje smrde, a da šefovi nemaju nikakav problem s tim“, šokirala nas je Petra te ponavlja da u njenoj kratkoj karijeri na Adventu, sanitarna nikada nije obišla kućice. Zoran dodaje da je sporno i postupanje ostalih inspekcija:

„Unaprijed se zna kada dolaze inspektori. U tom slučaju ih nahraniš i napojiš kuhanim vinom. Kada se dobro najedu i napiju, onda odu“, rekao je Zoran i naglasio da manje, više nitko na kućicama ne radi na crno i da se svaki račun fiskalizira.

Damjan Tadic / CROPIX / Ilustracija

Oba naša sugovornika požalila su se da im je u kućicama hladno i da za pranje posuđa nemaju tople vode.

„Postoji grijalica koja nam grije noge, no nju palimo samo kada nam je hladno jer, ako ju previše 'hajcamo', dogodi se da ostanemo bez struje jer grijalice rade pod velikim naponom. Zato ih palimo samo kada je jako hladno“, kazala je Petra, a potvrdio Zoran. Kada je hladno, stvar dodatno pogoršava nedostatak tople vode.

„Toplu vodu imamo u automatu, ali teško je s njom prati posuđe pa koristimo rukavice koje smanjuju izravan kontakt s hladnom vodom“, kaže Zoran koji, usprkos svemu, smatra da Advent u Zagrebu nije loša stvar.
„To je odlična ekonomska injekcija za grad i ekstra zarada za sve koji su uključeni, od vlasnika kućica do radnika. Advent bi bio još bolji kada bi plaće bile veće i kada bi se poštovali higijenski propisi. Volio sam raditi na Adventu jer je neprekidan muving i upoznao sam puno zanimljivih ljudi. No, više mi se isplati raditi sezonu na moru nego na Adventu jer je satnica od 25 kuna po satu uistinu premala za količinu posla koju radim“, otvoren je Zoran.

Ima i kućica na kojima se isplati jesti

I Zoran i Petra su nam naglasili da ne treba generalizirati čitav Advent na osnovu njihovog primjera jer postoje kućice koje nemaju praksu koju su oni iskusili.

„Generalno, Advent je prevara za turiste. Ono što većina ugostitelja radi na Jadranu u vrijeme sezone, radi velik broj vlasnika kućica u vrijeme Adventa. Iznimka je Fuliranje. Na Fuliranju rade provjerena i ozbiljna imena hrvatskog kulinarstva koja dobro paze na kvalitetu svojih namirnica“, upućena je u rad svojih kolega Petra. 

I Petra i Zoran misle da će u idućim godinama kvaliteta ponude na Adventu samo rasti, a nadaju se da će rasti i satnica koja, prema njihovom mišljenju, ne bi smjela biti manja od 40 kuna. A za posjetitelje Adventa imaju samo jedan savjet:

„Kada naručujete nešto na Adventu, dobro promotrite proizvod prije nego što ga kupite! Ako to ne napravite, nemojte se idući dan čuditi ako vam je zlo ili vas boli glava!“

Zagreb

advent

ugostitelji

newsletter

Prijavite se na Newsletter