politički gubitnik godine

Kako i zašto je čovjek koji je mogao imati apsolutno sve postao najveći luzer i ridikul političke scene? Sustigla ga najgora kletva - dabogda imao pa nemao


100posto
27.12.2018.20:55
Kako i zašto je čovjek koji je mogao imati apsolutno sve postao najveći luzer i ridikul političke scene? Sustigla ga najgora kletva  - dabogda imao pa nemao
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

sažeto

Ma što mislili danas o Bernardiću, on je realno ima sve preduvjete da uz malo usmjeravanja postane dobar i uspješan političar, političar kakvog je Hrvatska trebala, a možda zato i ovaj njegov potop još više boli njegove nekadašnje glasače i istomišljenike


100posto
27.12.2018.20:55

Za Davora Bernardića, čelnika SDP-a ovo je najgora politička godina, koja je ovih dana završila ogromnom pljuskom. Naime, u redovnom mjesečnom istraživanju Crobarometar je objavio rezultate da SDP više nije najjača oporbena stranka te da ih je Živi zid prvi put pretekao i za dlaku postao druga najsnažnija politička opcija u državi. Također, samo u zadnjih tjedana dana svoju stranačku iskaznicu SDP-u vratila su i dva člana Glavnog odbora SDP-a. 

No, čak i te vijesti Bernardić kao i cijelu ovu godinu nije ishendlao na pravi način tako je na svom Facebook profilu podijelio objavu Nikše Vukasa, glavnog tajnika stranke, koji rezultate istraživanja naziva 'Plenkovićevom tvornicom laži'. Ponavlja pritom tezu o nerealnim rezultatima ove ankete dovodeći to u vezu s ugovorima koje je agencija Ipsos potpisala s Vladom. No, nikakve konkretne dokaze za tu njegovu tezu nije iznio. Bernardiću, opet pucanj u prazno!

Imao je brojne kvalitete političara kakvog je Hrvatska trebala

Zasigurno da je Bernardiću jako teško prihvatiti završni udar koji je primio ovih dana, ali i ovu informaciju iskomunicirao je na najgori mogući način kao i sve do sada. On kao da živi pod staklenim zvonom u nekom paralelnom svijetu što je brojnim postupcima i pokazao tijekom ove godine. 

No, gdje je problem? Kako to da je čovjek koji je mogao imati apsolutno sve, koji je bio lider najjače oporbene političke stranke u Hrvatskoj postao najveći luzer i ridikul hrvatske  političke scene. A realno mogao je imati sve. 

Ma što mislili danas o Bernardiću, on je realno ima sve preduvjete da uz malo usmjeravanja postane dobar i uspješan političar, političar kakvog je Hrvatska trebala, a možda zato i ovaj njegov potop još više boli njegove nekadašnje glasače i istomišljenike.

Njegova životna priča uistinu je fascinantna. Dva puta je kao srednjoškolac bio državni prvak u fizici, a jednom i doprvak. Više puta bio je član državne reprezentacije na međunarodnim natjecanjima. Kao mladi političar pokazao je ne samo veliku ambicioznost, nego i veliku radišnost, što mnoge naše političare i ne krasi. Zbog novčanih nedostataka u obitelji, od 14. godine počeo je raditi da bi pomogao obitelji - majci, bratu i sebi. Ljeti je radio na zagrebačkim bauštelama kao pomoćni radnik, na ekonomiji u Botincu prenosio je vreće kukuruza i graška, radio je u marketinškim agencijama,davao instrukcije iz fizike i matematike... Diplomirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a tijekom studija bio je proglašen studentom generacije.

Svojim postupcima zabio zadnji čavao u SDP-ov lijes

Foto: CROPIX

Odmjeren i stasit mladić, inteligentnih pogleda doimao se mladi SDP-ovac i u mnogi su u njemu, kada je preuzeo stranku, vidjeli svojevrsno osvježenje. Sa skoro 37 godina života, postao je treći predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske. I sve je donekle bilo idilično. 

Ok, bilo bi stvarno bezobrazno reći da je Bero sam u potpunosti kriv za pad SDP-a, stranka kada je i preuzeo je bila u previranjima, ali je neosporno da je on svojim postupcima zabio zadnji čavao u SDP-ov lijes. 

No,kako to da jedna perspektivan, obrazovan, uljuđen, šarmantni mladić nije se uspio nametnuti kao politička figura u Hrvatskoj, koja vapi za takvim kvalitetama. 

Nit' smrdi nit' miriši, a to je ono što ovaj narod ne može nikome oprostiti

Screenshot YouTube

Bernardić ima jednu veliku manu, a to po seljački rečeno jest on nit' smrdi nit' miriši, nema karizme a to je ono što ovaj narod ne može nikome oprostiti, jer ma koliko se pravili uljuđeni i krasni u nama još tinja onaj balkanski mentalitet koji voli da su naši političari alfa mužjaci, jednostavno ma koliko se pravili da to nije tako, jeste. Zato i političarke puno teže prihvaćamo kao opciju, a predsjednica je u tome uspjela pogoditi bilo naroda s drugim spikom, ali to je jedna sasvim drugačija priča.

I kada se dojam kuhane nogice stopi s nizom nebuloznih izjava, gafova i nepromišljenih poteza,  e onda dobijemo - Beru. Da Bernardić ide u srednju školu bio bi geek, a ovako je postao ridikul hrvatske političke scene.

U jednom trenutku odlučio je Bero uzeti stvar u svoje ruke i nakon neuspjelih objava na Twitteru i Facebooku, u 2018. usmjerio se više na video poruke.  Tako definitivno pamtimo onu u kojoj je u pratnji Nikše Vukasa, glavnog tajnika stranke, odazvao akciji To nisu samo ženske stvari. Bila je to riječ je o humanitarnoj utrci na zagrebačkom Bundeku kojom se želi podići svijest o važnosti prevencije raka jajnika i ostalih ginekoloških karcinoma. Njih su dvojica odjenuli majice s logom akcije i stali pred kamere. Šef oporbe izgovorio je nekoliko rečenica, kao reakciju na premijerovu izjavu da bi savjetnici u Agrokoru trebali vratiti novac. Izjavu na koju se referirao je Plenković dao prije dva dana. Urnebesni video postao je predmet ismijavanja na društvenim mrežama, a nakon nekog vremena je i maknut pa više u toj genijalnosti ne možemo uživati.

Iz vrtića u direktorsku fotelju?

Cropix/arhiva

Ništa manje zanimljiv nije bio ni njegov intervju koji je objavio na Facebooku u kojemu je odgovorio na pitanja koja se pojavljuju ispisana u videu. Bernardić u videu ozbiljno odgovara na pitanja s ekrana, pa je tako govorio o tome što očekuje od Marasove pobjede u zagrebačkom SDP-u, kako ocjenjuje svoje vrijeme na čelu stranke, a komentirao je i ankete o rejtingu stranke. 

A između ostalog nebuloznih izjava ostala je zapamćena i ona u kojoj je poručio da "treba osigurati besplatne školske udžbenike i besplatan vrtić jer sva djeca trebaju ići u vrtić kako bi sutra bila bolja u školi, a preksutra imala veće šanse na poslu, odnosno za osiguravanje svog života. Mladima treba omogućiti da si osiguraju krov nad glavom, a predložili smo i da se do 35. godine zapošljavaju bez plaćanja doprinosa", nabrojao je Bernardić ne objasnivši zašto pohađanje vrtića smatra ključnim za uspjeh u životu. 

Svi su mu krivi

Odrekli su ga se suradnici, istomišljenici, neki prijatelji.... Sve više SDP-ovaca tražilo je njegov odlazak i raspisivanje unutarstranačkih izbora. I u tom svom kaosu, nije shvatio da treba preuzeti dio krivnje za sebe, nego tipično za sve su mu drugi krivi, neistomišljenike je prozvao za pokušaj puča, suspendirao vođe pobunjenika Peđu Grbina, Sinišu Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.

No, s vremenom su i njegovi bliski suradnici počeli podržavati tezu da Bernadić trebao otići s čela stranke. I iako je uspio izboriti da ostane na čelu stranke. I moramo biti korektni i reći da niti jedan predsjednik neke političke stranke u suvremenoj demokratskoj Hrvatskoj nije toliko izložen unutarstranačkom i javnome linču kao što je Bero. Tako da sve zajedno njegovi brojni gafovi ujedinjeni s linčom unutar stranke rezultirali su time da je Bernardić postao irelevantna politička figura u Hrvatskoj. 

I nije važno hoće li Bernardić još neko vrijeme moći preživjeti na čelu stranke, više bi ga trebalo brinuti hoće li moći sa sebe skinuti ljagu političkog cirkusanta kojeg više nitko ne shvaća ozbiljno, jer u politici takvi se zovu politički mrtvaci. 

politika

SDP

Davor Bernardić

rejting

newsletter

Prijavite se na Newsletter