VODIČ ZA OSJETLJIVE DESNIČARE

Kako izbjeći Tita? Ovo su zemlje koje bi Hasanbegović trebao zaobići, a i njegov prijatelj Bujanec također


Sanja Rapaić
05.09.2017.12:15
Kako izbjeći Tita? Ovo su zemlje koje bi Hasanbegović trebao zaobići, a i njegov prijatelj Bujanec također
100posto

sažeto

Zemlja s najvećim brojem gradova u kojima su ulice koje nose Titovo ime je, vjerovali ili ne, Italija


Sanja Rapaić
05.09.2017.12:15

"Niti jedna ulica ili trg u Hrvatskoj ne trebaju nositi ime Josipa Broza Tita", tom je izjavom i uklanjanjem ploče s Titovim imenom, Zlatko Hasanbegović konačno dobio svojih pet minuta slave u svjetskim medijima, no zasigurno ne i mjesto u povijesti, iako on to naziv povijesnim trenutkom. O potezu koji je inicirao izvijestili su vodeći mediji, The Guardian, France24, New York Times, Agencija France-Presse, The Associated Press...

Strani su novinari, pri tom, Hasanbegovića javnosti predstavili kao bivšeg hrvatskog ministra kulture, poznatog po nacionalističkim stavovima i lidera desničarske stranke Neovisni za Hrvatsku. S druge su strane podsjetili na povijesnu ulogu Josipa Broza Tita, istaknuvši da je bio vođa antifašističkog pokreta koji se, u Drugom svjetskom ratu, borio protiv nacističkog okupatora.

Potez brisanja Titovog imena sa zagrebačkog trga, u svijetu, stoga, prevode kao jasan pokazatelj da, u najnovijoj članici Europske unije, jača utjecaj desničarskih nacionalista čijem je pritisku, u lovu na glasove u Gradskoj skupštini, podlegao i gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić. 

I dok se, kako bi skrenuli pažnju sa stvarnih problema, u Hrvatskoj 'hrabro' obračunavaju s čovjekom koji je mrtav već 37 godina, u svijetu okrenutom budućnosti Titovo ime, gle čuda, baš nikome ne smeta.

Zemlja s najvećim brojem gradova u kojima su ulice koje nose Titovo ime je, vjerovali ili ne, Italija. Iako su, baš pod Titovim zapovjedništvom, Talijani potjerani sve do Trsta, čime je Hrvatska postala bogatija za 2800 četvornih kilometara istarskog poluotoka, ni Talijanima, a ni njihovim Vladama nije palo na pamet da objave rat pločama s Titovim imenom te one netaknute stoje u 11 talijanskih gradova.

Maršal ima planinski vrh, čak i asteroid

Ime maršala Tita nose i brojne ulice i trgovi u Africi - u Angoli, Egiptu, Etiopiji, Tunisu i Gani. Trg Josipa Broza Tita ima i Moskva, a u Kazakhstanu postoji tzv. Titova oblast.  Po Titu se zovu i ulica u Sao Paulu u Brazilu, dvije ulice na Cipru i dvije ulice u Indiji.

Maršal ima i svoj planinski vrh - Titov Vrh najviši je vrh Šar Planine i drugi po visini u Makedoniji, no, iako je smješten na 2747 metara nadmorske visine, taj vrh ipak nije najviše mjesto nazvano po Titu. Naime, njegovo ime nosi čak i jedan asteroid, pronađen davne 1937.

I dok svijet živi sadašnjost, licem okrenut prema budućnosti, oni leđima okrenuti svijetu i toj istoj budućnosti, ali i problemima vlastitog naroda, očito su stavili prst u uho te samozadovoljno pjevaju onu Škorinu "'Ko je gazda u dvorištu sad se valjda zna, ak je ne'ko svoj na svome, to sam onda ja", ne obazirući se pri tom što je to dvorište sve praznije, jer ga svakodnevno napuštaju čitave mlade obitelji. U zadnjih godinu dana Hrvatsku je tako napustilo 82.000 radno sposobnih ljudi.

Hoće li ih micanje ploče s Titovim imenom vratiti u Hrvatsku?

Zlatko Hasanbegović

Trg maršala Tita

Josip Broz Tito

Podijeli članak