ZA SVE JE KRIVA BAKA

Kako je bivši ministar unutarnjih poslova i zastupnik SDP-a Ranko Ostojić zamalo umjesto u politici završio u glumačkom svijetu


Matej Devčić
10.04.2019.18:00
Kako je bivši ministar unutarnjih poslova i zastupnik SDP-a Ranko Ostojić zamalo umjesto u politici završio u glumačkom svijetu
Tom Dubravec/CROPIX

sažeto

Ranko Ostojić podijelio je za 100posto svoju priču o, kako u šali kaže, nesuđenoj glumačkoj karijeri


Matej Devčić
10.04.2019.18:00

"Moja baka Tana Mascarelli-Ostojić je poznata glumica. Glumila je u 60 filmova i serija, prvo poslijeratnom igranom filmu 'Slavica', u 'Velom mistu' i 'Malom mistu', 'Prosjacima i sinovima'", počinje priču za 100posto Ranko Ostojić.

Bivši ministar unutarnjih poslova i saborski zastupnik SDP-a, naime, podijelio je s nama zanimljivu priču o, kako u šali voli kazati, nesuđenoj glumačkoj karijeri.

"Priča o mojoj glumi vezana je uz Veljka Bulajića, tadašnjeg režisera 'Bitke na Neretvi', filma u kojem je glumila i moja baka. 1968. godine kad nisam išao u školu baka je bila u Gornjem Vakufu, tamo je bila centrala odakle se snimao film i neko sam vrijeme proveo tamo.

Od toga dolazi priča, odnosno šala da sam skoro postao statist u tom filmu. To je cijela moja uloga glumljenja u partizanskim filmovima", priča gospodin Ostojić kroz smijeh.

Goran Mehkek/CROPIX

Druženje s glumačkim velikanima

"Ta šala je nastavljena kada je Veljko Bulajić godinama kasnije tražio podršku za film o Vukovaru u hrvatskom Saboru na Odboru za ratne veterane. Ja sam se tada našalio i rekao mu 'kad mi niste dali ulogu u 'Bitci na Neretvi' možda mi sad možete dati ulogu u filmu o Vukovaru'. To je cijela priča vezana za glumačku karijeru", priča Ostojić.

Prisjeća se kako je na snimanju, kada bi njegova baka otišla odraditi svoj dio, znao ostati s glumačkim velikanima Borisom Dvornikom, Yulom Brynnerom i Sergeyem Bondarchukom.

"Bio sam njihov miljenik. Dok sam bio na setu oni bi me čuvali čekajući vremenske uvjete. Tada nije bilo efekata u smislu stvaranja umjetne kiša il snijega nego bi čekali kad će doći red za njihovo snimanje.

Teatar mu je bio redovita destinacija

Najviše vremena sam provodio s Dvornikom, nekako smo se najbolje mogli razumjeti. Njegov sin Dean se rodio par minuta razlike od mene u Splitu. I drugi na tom filmskom setu su bili simpatični pa sam bio redovito s njima.

Silva Košćina koja je glumila u tom filmu je iz mog kvarta Meja, pa su me svi držali kao maloga koji je tu s bakom glumicom, ali bih se ja vrtio oko njih", priča gospodin Ostojić.

Fedja Klaric/CROPIX

Kaže kako se cijeli život družio s ljudima iz teatra te da je uvijek bio okružen kulturnjacima. "Baka je imala svoje prijatelje iz splitskog teatra, sve te glumce sam poznavao jer su bili njeni kućni prijatelji. Kada imate 60 filmova naravno da ih sve znate.

Dolazili su kod nas i Pero Vrca, Dara Vukić, svi koji su prolazili svoju glumačku karijeru, posebno splitska ekipa. To je bilo normalno, živio sam s tim ljudima i teatar mi je bio redovita destinacija. Ostao sam vezan za tu ekipu, posebno splitsku. Prijatelji od bake su mi na neki način označili život", tvrdi gospodin Ostojić.

"Živio sam s ljudima koji su bili suradnici u kulturi"

S obzirom na životno okruženje, pitamo ga je li ikad ozbiljno razmišljao baviti se glumom umjesto politike. Kaže kako je on već 4 desetljeća aktivan u politici, u Saboru je od 2008. te je u njega četiri puta biran, no od tih četiri puta u njemu je proveo samo pet godina jer je obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova.

Njegov je životni put, kako objašnjava, išao drugačijim putem. "Ja sam završio školu za novinara, srednju školu u Centru za obrazovanje umjetnost i kulturu, živio s ljudima koji su bili dizajneri, kipari, muzičari i suradnici u kulturi.

Tea Cimas/CROPIX

Slijedom situacije nisam otišao dalje na novinarstvo jer je bila varijanta da morate ići na dodiplomski studij. Taman kad je to trebalo biti, kada sam završio 2 godine Pravnog fakulteta uveden je 4-godišnji studij novinarstva, pa sam tako završio pravo", kazao je gospodin Ostojić za 100posto.

SDP

gluma

Ranko Ostojić

statiranje

Veljko Bulajić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter