stvari se kompliciraju

Kako je kriza u Venezueli uz suprotstavljene velike sile upravo dobila i trećeg igrača


100posto
31.01.2019.14:35
Kako je kriza u Venezueli uz suprotstavljene velike sile upravo dobila i trećeg igrača
Reuters

sažeto

Konferenciji neutralnih trebalo bi prisustvovati najamnje 10 zemalja 


100posto
31.01.2019.14:35

Vlade Urugvaja i Meksika najavile su međunarodnu konferenciju koja će okupiti države s neutralnim stavom prema Venezueli s ciljem pokretanja dijaloga u toj podijeljenoj zemlji.

Nesvrstani u latinoameričkoj varijatni

Konferencija će se održati 7. veljače u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu, a dužnosnici Meksika su izjavili da očekuju sudjelovanje najmanje 10 zemalja i međunarodnih organizacija piše ABCnews.

Meksiko i Urugvaj i dalje pružaju podršku aktualnom predsjedniku Nicolasu Maduru, a protiv su Juana Guaidóa, vođe oporbe koji se poteklog tjedna proglasio privremenim predsjednikom, te kojeg podržavaju Sjedinjene Američke Države, Kanada i zemlje Latinske Amerike.

Cilj je dijalog i mir

U izjavi Urugvaj i Meksiko navode da je cilj konferencije uspostaviti temelj za novi mehanizam dijaloga koji uključuje sve strane u Venezueli kako bi se u zemlju vratio mir.

Reuters

U međuvremenu, Vrhovni sud Venezuele objavio je namjeru o provođenju pune istrage o aktivnostima Juana Guaidóa, kojem su nametnuli zabranu izlaska iz zemlje.

Borba velikih svjetskih sila

Podsjetimo, kriza vlasti u Venezueli je eskalirala 23. siječnja kada se lider oporbe Juan Guaidó proglasio privremenim predsjednikom države, a uz njega je stalo tisuće prosvjednika.

Reuters

Tako je direktno izazvao aktualnog predsjednika Nicolasa Madura, koji je prisegnuo na drugi šestogodišnji mandat samo dva tjedna ranije. Oporba je tvrdila da izbori održani u svibnju 2018. nisu bili pravedni, te je stoga Maduro uzurpator, a predsjedničko mjesto slobodno.

Reuters

Citirajući članke 233. i 333. Ustava Venezuele, zakonodavno tijelo tvrdi da u tom slučaju osoba na čelu Narodne skupštine postaje predsjednik države, a to je bio upravo 35-godišnji Juan Guaidó, kojem su naklonjeni Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Španjolska, SAD i Kanada, protive mu se Rusija, Kuba, Kina, Iran i Turska, koje, pak, punu podršku daju aktualnom predsjedniku Maduru, koji je Venezuelu nazvao "žrtvom američke urote".

prosvjedi

Venezuela

kriza

newsletter

Prijavite se na Newsletter