Potom stari Donald van izađe da se s velikim Kimom nađe

Kako je pjesnik Puškin, mrtav već gotovo 200 godina, savršeno opisao famozni G7 summit svjetskih velesila


Mia Peretić
12.06.2018.10:50
Kako je pjesnik Puškin, mrtav već gotovo 200 godina, savršeno opisao famozni G7 summit svjetskih velesila
Reuters/Wikipedia

sažeto

Klasike književnosti treba čitati jer ih se ne zove bez razloga bezvremenskim štivom, nekad nude bolji uvid u stanje stvari od svih dežurnih komentatora


Mia Peretić
12.06.2018.10:50

Iako se o summitu najbogatijih zemalja svijeta G7, koji se održao u kanadskom gradu Quebecu, napisalo već sve što se napisati može, malo se tko osvrnuo na perspektivu jedne od bivših članica ovog elitnog svjetskog kluba, koju je enfant terrible ovogodišnjeg skupa, američki predsjednik Donald Trump čak pozvao na povratak. Naravno, riječ je o Rusiji. 

Ruski su mediji ponudili zanimljivo viđenje kako je izgledao ovogodišnji G7, proglašen i "G6+1" zbog neslaganja Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva sa Sjedinjenim Američkim Državama, ili bolje rečeno, s Trumpom.

Svijet je obišla fotografija, koja možda najbolje ilustrira čitav sastanak, a na kojoj se svih šest čelnika nadvilo nad Donaldom Trumpom, kao roditelji nad razmaženo dijete koje odbija pojesti večeru.

Reuters

Glavni su problem bile carine na čelik i aluminij koje je američki predsjednik nekadašnjim saveznicima Kanadi, Meksiku i Europskoj uniji, kao i njegove prijetnje daljnjim carinama na proizvode poput automobila.

Poznati ruski novinar, Maksim Sokolov, dao je odličan komentar skupa G7 za portal ria.rus, rekavši da je priroda odnosa predsjednika SAD-a i ostalih šest, ne toliko bitnih saveznika, opisana prije gotovo dva stoljeća u poglavlju romana u stihovima Evgenij Onjegin, najpoznatijeg ruskog pjesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina. Dijelovi stihova malo su prilagođeni suvremenom kontekstu, jer u doba Puškina nije bilo ni Donalda ni Kima, no poanta ostaje.

Prvi stih prikazuje Donaldov teatralni bijeg sa summita, jer kad se već činilo da su lideri G7 nekako uspjeli skrpati zajedničku izjavu, Trump je putem svog omiljenog komunikacijskog i diplomaciji potpuno nesvojstvenoga kanala, Twittera, obznanio da ju neće potpisati. 

"Tad na scenu,

odsutna osvrnu se duha

pa zijevnu od uha do uha

izustiv: «Sve sad traži smjenu,

s baletom već me dugo gnjave,

a i Didelota mi preko glave!"

Te nakon toga, ne čekajući završetak spektakla, odlazi u Singapur vidjeti velikog vođu Sjeverne Koreje:

« Još amoreti, vrazi, zmaji

po sceni deru se i vrte;

spavaju umorni lakaji

na bundama kod glavne porte;

Potom stari Donald van izađe

Da se s velikim Kimom nađe…"

I tako se forum najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta nastavio osipati, nakon što je s G8 2014. godine suspendiranjem Rusije zbog aneksije Krima, spao na G7. Moguće je da, nakon ovog Trumpovog poteza, u budućnosti bude skraćen za još koju brojku.

Donald Trump

G7 summit

Odlazak

Puškin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter