video: zna miki da su uvijek negdje nekakvi izbori

Kako je točno Milan Bandić zaslužio status ruskog prijatelja broj jedan i našao se u društvu Tome Grobara, Dačića i američkog 'brata po nafti'?


Mia Peretić
05.11.2018.19:00
Kako je točno Milan Bandić zaslužio status ruskog prijatelja broj jedan i našao se u društvu Tome Grobara, Dačića i američkog 'brata po nafti'?
Reuters

sažeto

Ulaže li Bandić u svoje političke dionice u utrci za predsjednika, premijera ili samo želi Moskvi uvaljati ZET-ove tramvaje?


Mia Peretić
05.11.2018.19:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću na jučerašnjoj prigodnoj svečanosti u Kremlju uručio odlikovanje "Reda prijateljstva" koje se dodjeljuje za zasluge na polju jačanja prijateljstva i suradnje među narodima. 

Ovo visoko odličje u obliku zvijezde petokrake, izrađeno od srebra s pozlatom, u čijem se središtu nalazi slika globusa, te na čijoj je pozadini ugraviran natpis "Mir i prijateljstvo", dodjeljuje se još od 1994. godine kada ga je prvi puta uručio tadašnji ruski predsjednik Boris Jeljcin, a u pravilu odlazi u ruke stranih državljana koji su svojim radom i trudom doprinjeli unapređenju odnosa i promociji Rusije i ruskog naroda.

Drugi Hrvat odlikovan srebrnom petokrakom

Tako se Bandić našao u društvu brojnih uvaženih političara, umjetnika, sportaša i poslovnih ljudi diljem svijeta koji su svi redom nositelji ovog posebnog odlikovanja, te je, primivši nagradu, na neobičnoj mješavini rusko-hrvatskog promuklo i kratko zahvalio:

"Poštovani president Vladimir Vladimirovič Putin, pozdravljajući i čestitajući Dan Narodnog jedinstva, spasibo (hvala) na Ordenu družbe i prijateljstva. Na blago dva naša prijateljska goroda (grada), Zagreba i Moskvi, na blago dva bratska, prijateljska naroda ruskog i hrvatskog i na blago Ruske Federacije i Republike Hrvatske, spasibo (hvala)".

Pa nek' netko kaže da Bandić ne zna jezike. 

Doduše, zagrebački gradonačelnik nije prvi Hrvat koji je primio ovo visoko rusko odličje. Prije njega dobio ga je bivši hrvatski nogometni reprezentativac i igrač CSKA Moskva Ivica Olić, no Milan Bandić je prvi Hrvat kojem je srebrnu petokraku na sako vlastoručno zakačio sam Putin. 

U društvu s Nikolićem, Dačićem i Kusturicom

Na popisu dosadašnjih dobitnika Reda prijateljstva nalazi se nekolicina srpskih političara i jedan kontroverzni redatelj, među kojima su gotovo svi izražavali negativne stavove o Hrvatskoj:  Putin je ordene prijateljstva do sada dodijelio i srbijanskom ministru vanjskih poslova Ivici Dačiću koji Hrvatsku redovitu optužuje za slavlje etničkog čišćenja Srba, ministru za inovacije Nenadu Popoviću, bivšem srpskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću i redatelju Emiru Kusturici

Orden prijateljstva dobio američki "prijatelj po nafti" i neuspješni košarkaški trener u SAD-u

Iako samo ime odličja asocira na posebno prijateljske veze s Rusijom, ako letimično prođete popis dosadašnjih dobitnika ovog ordena, uočit ćete što točno znači rusko prijateljstvo. Naime, orden Reda prijateljstva dobio je i bivši američki državni tajnik Rex Tillerson, kojeg su politički analitičari označili jednim od najgorih na toj poziciji u modernoj povijesti, te čiju će štetu, kako piše Vox, ispaštati čitava generacija.

Naime Tillerson je orden zaslužio 2013. godine nakon što je kao izvršni direktor tvrtke Exxon Mobil potpisao unosne poslove s Rosneftom, ruskom naftnom kompanijom u državnom vlasništvu, čiji je predsjednik Igor Sechin, Putinov čovjek od povjerenja. Nakon što je postao državni tajnik u administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, te nakon što su na snagu stupile sankacije Rusiji zbog aneksije Krima, američko - rusko naftno partnerstvo je stavljeno na led. 

Čak se i sam Putin našalio kako mu je žao što je navedeno visoko državno priznanje uručio Tillersonu jer je ovaj, nakon preuzimanja službene dužnosti, počeo "veslati u drugom smjeru".

No, kriteriji za "ruskog prijatelja godine" nisu samo uspješni poslovni ugovori, već i sportski uspjesi. Barem u Rusiji. Jer sasvim je moguće da Red prijateljstva dobije i košarkaški trener David Blatt, otpušten usred druge sezone na klupi kluba Cleveland Cavaliers.

Manje dobar za Cleveland, ali idealan za Kremlj iz kojeg mu je 2014. godine uručeno priznanje za uspjehe na mjestu glavnog trenera ruske reprezentacije u razdoblju od 2006. do 2012. godine, koji uključuju i zlatnu medalju na Europskom prvenstvu 2007. i olimpijsku broncu iz 2012. godine.

Kako se u ovu priču uklapa Bandić?

S obzirom na navedenu ekipu, zapitali smo se kako je točno Milan Bandić zaslužio status ruskog prijatelja prvog stupnja? Ako se zaista bude kandidirao za predsjednika Hrvatske, nekako mora zasjeniti navijački show koji je u Rusiji tijekom svjetskog nogometnog prvenstva priredila aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i bolje se pozicionirati na Putinovom radaru. 

Moguće je i da mu Putinova srebrna petokraka još podeblja politički kapital i napumpa dionice za iduće parlamentarne izbore, kad god oni bili jer, čini se da će njegov Klub zastupnika s nedavnim pojačanjem u liku i djelu bivše SDP-ovke Milanke Opačić narasti s inicijalno dva na čak 11 zastupnika i tako postati ozbiljan koalicijski potencijal.

A ako sve to propadne, Bandić bi, umjesto gradonačelnika Hrvatske, mogao ostati gradonačelnik metropole i napokon Rusima uvaljati te niskopodne ZET-ove tramvaje, kao što je bilo najave tijekom posjete delegacije Moskve Zagrebu u ožujku prošle godine, kada su trebali posjetiti tvrtku Končar i vidjeti mogu li ZET-ovci konkurirati za nabavu tramvaja u Moskvi. 

Milan Bandić

Putin

Moskva

gradonačelnik Zagreba

Red prijateljstva

odličje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter