a da malo učimo od njih

Kako se jedna od najsiromašnjih europskih zemalja našla na samog vrhu po blagostanju i gospodarstvu


100posto
11.01.2019.20:00
Kako se jedna od najsiromašnjih europskih zemalja našla na samog vrhu po blagostanju i gospodarstvu
iStock

sažeto

Transformacija Poljske je počela 1989. godine, kada je postala prva zemlja na svijetu koja je odbacila komunizam kako bi ponovo stvorila tržišnu ekonomiju


100posto
11.01.2019.20:00

Bila je jedna od najsiromašnijih država u Europi, a danas je u društvu ekonomski najuspješnijih. Riječ je u Poljskoj, a taj put do samog vrha bio je dug, ali uspješan. Transformacija Poljske je počela 1989. godine, kada je postala prva zemlja na svijetu koja je odbacila komunizam kako bi ponovo stvorila tržišnu ekonomiju.

Nije bilo mesa, vina, žileta

U vrijeme komunizma u poljskim prodavaonicama najčešće nije bilo nikakvih za tada "luksuznih" proizvoda poput mesa, vina, žileta... Bila je to siromašna zemlja pomalo bez perspektive, ali 24. kolovoza 1989. godine kada je John R. Davis Jr. , tadašnji američki ambasador u Varšavi, poslao telegram Washingtonu najavljujući formiranje prve poljske poslijeratne vlade, tadašnji državni tajnik odgovorio je da je zadovoljan onim što je pročitao i napisao: "Vaš sljedeći zadatak je da promovirate i osigurate ostvarivanje ekonomskog prosperiteta u Poljskoj, uključujući stabilan rast, punu zaposlenost, nisku inflaciju, visoku produktivnost i 'mercedes' u svakoj garaži.

Stopa nezaposlenosti danas je niža nego u bilo kojem trenutku od 1989. godine

Tri desetljeća kasnije to je u većini i ostvareno. Od 1989. poljska ekonomija je postala skoro tri puta veća. Dok je ostatak Europe pao u recesiju nakon početka globalne krize 2008. godine, poljska ekonomija je nastavila rasti. Kada je 2004. godine pristupila EU, Poljska je imala koristi od poplave strukturnih fondova EU, u nekom smislu ekvivalentnim poslijeratnim sredstvima za obnovu koje je propustila zbog početka Hladnog rata. Stopa nezaposlenosti danas je niža nego u bilo kojem trenutku od 1989. godine - i iznosi 5,7 posto. Kompanije se žale na nedostatak radnika, a Poljska je to riješila na način da je privukla više od milijun ukrajinskih radnih migranata.

Poljska

Europa

ekonomija

newsletter

Prijavite se na Newsletter