zanimljiva ekipa

Kako su jučer u zgradi srpske televizije na istoj liniji prosvjedovali demokrat "Bijeli Meda" i desni radikal iz Dveri


Mia Peretić
17.03.2019.11:00
Kako su jučer u zgradi srpske televizije na istoj liniji prosvjedovali demokrat "Bijeli Meda" i desni radikal iz Dveri
Reuters

Mia Peretić
17.03.2019.11:00

Jučer se u Beogradu odvila prava drama: prosvjednici mimohoda "1 od 5 milijuna" upali su u zgradu Radio televizije Srbije (RTS) kako bi u Dnevniku priopćili zahtjeve sudionika prosvjeda koji se u glavnom gradu Srbije održavaju svake subote još od 8. prosinca prošle godine. Policija ih je ubrzo "počistila" iz prostorija javnog RTV servisa, a danas će se, točno u podne, povodom jučerašnjeg incidenta javnosti obratiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

S druge strane će ga čekati prosvjednici koje su predstavnici oporbe pozvali da dođu pred ured predsjednika. 

Među ekipom koja je upala u zgradu RTS-a jučer su bili i lider Dveri Boško Obradović, jedna od organizatorica "1 od pet milijuna" Jelena Anasonović i Dragan Đilas, lider opozicijske Demokratske stranke.

Zanimljiva je ovo kombinacija jer su na prosvjedima usmjerenim protiv politike Aleksandra Vučića snage udružili demokrati i radikalno desni srpski nacionalisti, odnosno iz zgrade srpske javne televizije skupa su ispraćeni Đilas i Obradović.

'Bijeli Meda" koji govori na "tarzanskom" engleskom

Dragan Đilas srpski je političar, predsjednik Demokratske stranke i bivši gradonačelnik Beograda kojeg s Vukom Jeremićem smatraju jednim od lidera opozicije. U njegovoj biografiji piše kako u slobodno vrijeme rado s prijateljima odlazi u kafiće, na grudima ima tetovažu bijelog medvjeda na santi leda jer je u djetinjstvu, zbog svijetlog tena, dobio nadimak "Bijeli Meda". Tamo, doduše, piše i kako, osim srpskog govori i engleski jezik, no to baš i nije uspio dokazati kada se jednom prilikom na "tarzanskom" engleskom obratio eurozastupnicima i optužio Vučića za porast Putinove popularnosti u Srbiji.

To je bilo toliko loše da se i njegov kolega Vuk Jeremić jedva suzdržao da ne prasne u smijeh. 

Desnčar koji mrzi homoseksualce, govori protiv Hrvatske i fotka se s Pernarom

Boško Obradović lider je Dveri koje su 1999. osnovane kao pokret, stavovi im se temelje na srpskom nacionalizmu, antiglobalizmu i skepsi prema europskim integracijama. Protive se neovisnosti Kosova, ne priznaju genocid u Srebrenici.

Hrvatskoj je javnosti Obradović poznat kao političar koji je u više navrata otvoreno govorio protiv Hrvatske, nazivajući je genocidnom zemljom, a posebno se pamti njegov vatreni govor usmjeren protiv homoseksualaca, zbog čega su ga neki, ironično, prozvali herojem hrvatskih desničara. 

No, ovaj politički populist poznat je i po dobrim odnosima sa zastupnikom Živog Zida, Ivanom Pernarom, kojeg je upravo on pozvao u posjet srpskom parlametu. Nakon par zajedničkih selfija, Obradović se od napada Šešeljevaca da im je u skupštinu doveo "ustašu", branio riječima:

"Prije nego što bacite kamen, razmislite s kojim ste se vi hrvatskim političarima družili i sastajali i da nisu možda to prave ustaše. Dveri s hrvatskim Živim zidom surađuju jer je riječ o autentičnoj političkoj opciji, antiglobalističkoj, koja se ne libi kritike uputiti NATO-u i Europskoj uniji. Naposljetku, Živi zid ima puno više razumijevanja za srpska pitanja nego Šešelj i njegov prijatelj Ante Gotovina".

'Osvajati slobodu s fašsitima neću ni u idućoj reinkarnaciji'

Ovu je kombinaciju, odnosno Boška Obradovića, znakovito komentirala glumica Bojana Maljević.

"Sa Boškom u RTS - neka hvala. Da osvajam slobodu sa fašistima neću ni u sljedećoj reinkarnaciji. Uz dužno poštovanje nekolicine demonstranata sa kojima dijelim i uvijek ću dijeliti iste vrijednosti".

1od5miliona

prosvjedi Srbija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter