Pogled na budućnost za 20-ak godina

Kao iz SF filmova: Leteći automobili, komuniciranje mislima, glad i iseljenici na Marsu...


Sanja Rapaić
10.08.2017.22:10
Kao iz SF filmova: Leteći automobili, komuniciranje mislima, glad i iseljenici na Marsu...
Reuters

sažeto

U 2040. broj stanovnika na Zemlji premašit će 9 milijardi. Ograničeni prirodni resursi i klimatske promjene uzrokovat će nerede zbog hrane koje neće biti dovoljno


Sanja Rapaić
10.08.2017.22:10

Kako će život na Zemlji izgledati za samo deset ili dvadeset godina? Prilično konkretni odgovori na to pitanje dolaze od znanstvenika, ali i ekonomista. Tehnologija i medicina će, po svemu sudeći, napraviti toliko krupne korake, da ćemo uskoro živjeti život sličan onom iz SF filmova.

Prema predviđanjima Svjetskog ekonomskog foruma, za 15-ak godina nećemo posjedovati apsolutno ništa. Sve što nam bude potrebno moći ćemo iznajmiti, a ipak ćemo, tvrde ekonomisti, biti sretni.

Predviđa se da do 2030. Amerika više neće  biti vodeća svjetska velesila. Svijetom će dominirati nekoliko zemlja, broj stanovnika na Zemlji premašit će 8 i pol milijardi, a najnaseljenija zemlja svijeta bit će Indija. Zbog velikih klimatskih promjena raselit će se milijarda ljudi.

Planeta će postati prilično tijesna pa će se ubrzano raditi i na pripremama za slijetanje na Mars.

Reuters

Do 2030. Njemačka će zabraniti prodaju vozila na fosilna goriva, a cestama diljem svijeta vozit će preko 13 milijuna električnih vozila. No, tržište će tada preplaviti i leteći automobili različitih proizvođača, koji će dio prometa preseliti u zračni prostor.

Reuters

Umjetna krv i organi proizvedeni na 3D printerima 

Medicina će bitno napredovati te se predviđa da će do 2030. kirurzi, inovativnim zahvatima na živčanom sustavu, omogućili paraliziranim ljudima da ponovo upotrebljavaju ruke. Znanstvenici će za desetak godina razviti i cjepivo protiv gripe nove generacije koje će pružati univerzalnu zaštitu od svih sojeva virusa.

Na tržištu će se pojaviti i umjetna krv proizvedena od matičnih stanica. Osim što više neće biti nestašice krvi, za nekoliko godina pacijenti, kojima je potrebna transplantacija organa, više neće umirati čekajući na odgovarajućeg donora. Potpuno funkcionalni organi printat će se na 3D printerima koji će do 2024. imati ključno mjesto u transplantaciji organa te će u potpunosti promijeniti medicinu kakvu danas znamo.

Roboti će zamjenjivati i zaposlene u uredima

Roboti su se već sada ozbiljno upleli u industrijsku proizvodnju, no uskoro bi, osim radnicima u proizvodnim zanimanjima, mogli preuzimati i poslove zaposlenicima u uredima, javnoj upravi i bankarstvu. Predviđa se da će se već do 2021. 'zaposliti' prvi roboti ljekarnici. 

Reuters

Do 2020. bit ćemo okruženi s bilijun različitih senzora spojenih na Internet, koji će biti posvuda, od nogostupa pa do odjeće koju nosimo. Do 2024. na tržištu bi se mogli pojaviti i prvi komercijalni telefoni-implantati koji će omogućiti da, umjesto razgovorom, komuniciramo mislima preko moždanih valova. Krupnim će se koracima razvijati i umjetna inteligencija koja će omogućiti ljudima da uče iz svih, u prošlosti počinjenih, pogrešaka što će uvelike olakšati donošenje kompleksnih odluka koje će se temeljiti na velikom broju poznatih podataka.

Velika raseljavanja i neredi zbog nedostatka hrane

U 2040. broj stanovnika na Zemlji premašit će 9 milijardi. I dok će broj stanovnika i dalje rasti, zbog ekstremno visokih temperatura u dijelovima Bliskog istoka i Afrike život više neće biti moguć te će se nastaviti velike migracije.

Reuters

Ograničeni prirodni resursi i klimatske promjene uzrokovat će i do tada nezabilježene nerede zbog hrane koje neće biti dovoljno. Replikatori hrane omogućit će pak dizajniranje obroka točno prema nutritivnim potrebama svakog pojedinca.

NASA-ine podmornice nastavit će intenzivno tragati za izvanzemaljskim životom u oceanima na Titanu, prirodnom Saturnovu satelitu, a prve skupine iseljenika će sa Zemlje preseliti na Mars. u Japanu će se projekt prvog space lifta bližiti završetku. Indija će prestići SAD, kao druga najveća gospodarska sila svijeta.

Predviđa se da će do 2040. nestati televizija

Broj uređaja povezanih s internetom doseći će 173 milijarde, što je čak 19 uređaja po osobi. Kvantni računalni čipovi omogućit će strojevima da brzo uče, a kliničkim će se ispitivanjima testirati mogućnost uploadinga ljudskih mozgova u robote-nosače.

Reuters

Inovativni implantati za pamćenje omogućit će zatvorenicima da maksimalnu kaznu odsluže u samo jednom danu.

Predviđa se da će do 2040. nestati televizija, a glavnu ulogu će preuzeti on line mediji.

Duhan će širom svijeta biti gotovo potpuno iskorijenjen, no loša je vijest što će se broj oboljelih od Alzheimerove bolesti i dalje povećavati i to među mladom populacijom.

U 2050. na planeti će, kako se pretpostavlja, živjeti 9,6 milijardi stanovnika, a potrebe za energijom će se udvostručiti. Kako će svijet izgledati 2050. možete pogledati i u ovom zanimljivom videu: 

tehnologija

roboti

budućnost

Mars

2040.

2050.

Podijeli članak