Pesimističan šef slovenske diplomacije

Karl Erjavec: 'Na zapadnom Balkanu stanje je sve gore'


HINA
14.06.2017.14:30
Karl Erjavec: 'Na zapadnom Balkanu stanje je sve gore'
Reuters

sažeto

Posebno je istaknuo unutarnje napetosti u BiH, odnose Beograda i Prištine te nestabilnost u Makedoniji


HINA
14.06.2017.14:30

Stanje u jugoistočnoj Europi  zadnjih se godinu dana jako promijenilo na gore, ocijenio je  pesimistički u srijedu, govoreći pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, posebno ističući unutarnje napetosti u BiH, odnose Beograda i Prištine, te nestabilnost u Makedoniji.

Erjavec je pred odborom među ostalim odgovarao na pitanja o nedavnom summita predsjednika država tzv. zapadnog Balkana koji je održan u Sloveniji u okviru procesa Brdo-Brijuni.

Reuters

Proces usmjeren na stabilizaciju regije i njezino približavanje euroatlantskim integracijama vode Slovenija i Hrvatska kao punopravne članice Europske unije, a  zadnjem sastanku na Brdu kod Kranja prisustvovao je  kao poseban gost i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Na summitu su se  pokazale velike suprotnosti i različita stajališta lidera država zapadnog Balkana, iznio je atmosferu susreta Erjavec.

Reuters

Po prvi put nakon 2004. godine  opet su se mogli osjetiti elementi neprijateljstva, netolerancije i napetosti, kazao je Erjavec koji je zajedno s kolegama iz regije nazočio zatvorenoj raspravi predsjednika i ministara vanjskih poslova, iznoseći svoje impresije iz rasprave predsjednika različitih država u regiji.

Prema riječima slovenskog šefa diplomacije prilike  regiji u zadnjih su se godinu dana znatno promijenile i to na gore.

Reuters

Prije se činilo da regija ide  smjeru euroatlantskih integracija i vladao je duh suradnje, ali nakon ovog zadnjeg sastanka možemo biti zabrinuti, kazao je Erjavec, ističući posebno unutarnje političke napetosti u BiH i Makedoniji, te napete odnose Beograda i Prištine, što se ogledalo i na zadnjem sastanku voditelja država.

Na pitanje o arbitražnom sporu s Hrvatskom, Erjavec je kazao da ne očekuje da će Hrvatska promijeniti svoje poznato stajalište kako je arbitražni proces  nepovratno kompromitiran.

Reuters

Slovenija

zapadni Balkan

regija

Karl Erjavec

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter