U Hrvatskoj o tom potom

Kažu nikad jeftinije! Cijena hrane je pala, košarica bi trebala biti najjeftinija u zadnje dvije i pol godine. Jeste li primijetili?


100posto
07.12.2018.08:00
Kažu nikad jeftinije! Cijena hrane je pala, košarica bi trebala biti najjeftinija u zadnje dvije i pol godine. Jeste li primijetili?
iStock

sažeto

Nakon histerije zbog nestašice maslaca, došlo je do pojeftinjenja mlijeka i mliječnih proizvoda


100posto
07.12.2018.08:00

Nastavio se trend pada cijena prehrambenih proizvoda i u studenom, skliznule su na najnižu razinu u dvije i pol godine pritisnute izrazito nižim cijenama biljnih ulja, pokazalo je to izvješće UN-ove agencije FAO (Food and Agriculture Organization).

Indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u studenom za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 160,8 bodova, što je njegova najniža razina od svibnja 2016. godine, javlja Poslovni.hr.

Indeks je u odnosu na studeni prošle godine niži čak 8,5 posto. No pitanje je koliko su ta pojeftinjena vidljiva u našim dućanima.

A ono što je UN-ova agencija zabilježila pokazuje da su cijene biljnih ulja pale čak za 5,7 posto u studenom u odnosu na listopad. Sada su biljna ulja na najjeftinijoj razini u 12 godina - sve zbog velikih zaliha palminog ulja i bogate opskrbe sojinim i suncokretovim uljem.

Iako se prošle godine Europom proširila paranoja o nestašici maslaca, upropaštenom Božiću i preskupim kroasanima na svjetskoj razini pokazalo se da su osjetno pojeftinili mlijeko i mliječni proizvodi i to čak za 3,3 posto na mjesečnoj razini. A sve zahvaljujući velikim zalihama čega - maslaca! Osim maslaca velike su zalihe sira i punomasnog mlijeka u prahu. Većina tih zaliha plasirana je u izvoz iz Novog Zelanda.

Pale su i cijene žitarica i to za 1,1 posto u odnosu na listopad - dogodilo se to zbog velike izvozne ponude pšenice i pojačanu konkurenciju u izvozu kukuruza.

Meso je neznatno pojeftinilo i to samo svinjetina, ovčetina i perad, a govedina je neznatno poskupila.

U studenom je došlo i do poskupljenja nekih namirnica, tako je šećer skočio za 4,4 posto u odnosu na listopad - proizvodnja u Brazilu se znatno smanjila, osim toga ta zemlja je snizio udio šećerne trske namijenjene proizvodnji.

hrana

UN

cijene

FAO

maslac

pšenica

newsletter

Prijavite se na Newsletter