SUMRAK ZDRAVSTVA

KBC Zagreb opet pacijentima šalje basnoslovne ovrhe s uračunatim golemim troškovima


Sanja Rapaić
10.10.2017.21:30
KBC Zagreb opet pacijentima šalje basnoslovne ovrhe s uračunatim golemim troškovima
Sandra Šimunović / Cropix

sažeto

Profesor Gordan Lauc prije dvije godine zbog upale uha završio je na hitnoj, a sada mu je 25 kuna participacije naraslo na gotovo 700 kuna troškova ovrhe


Sanja Rapaić
10.10.2017.21:30

 Ako su vam, unatrag nekoliko godina, rekli da morate platiti određeni iznos za zdravstvene usluge, no račun vam nikada nisu ispostavili, ovih bi vas dana, u poštanskom sandučiću, moglo dočekati neugodno iznenađenje – rješenje o ovrsi, na kom je sam iznos duga, zbog pripisanih troškova ovrhe, uvećan gotovo trideset puta.

Upravo se to, prije par dana, dogodilo Gordanu Laucu, profesoru s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, koji je, prije dvije godine, zbog upale uha, završio na hitnoj na Rebru. Specijalizant mu je u uho stavio antibiotsku mast, no, te mu noći nisu mogli ispostaviti račun na 25 kuna participacije, te su mu rekli da će račun poslati na kućnu adresu. Sporni račun nikada nije dobio, no prije par dana stiglo mu je rješenje o ovrsi prema kojem, uz 25 kuna participacije, moram platiti i zatezne kamate od cca 4 kune, te čak 688,13 kn troškova ovrhe, što je gotovo 30 puta više od iznosa neplaćenog računa.

Sandra Šimunović / Cropix

Kako nema vremena za natezanje sa sudom, Lauc je sporni iznos platio, no istovremeno je napisao i kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu izrazivši sumnju da su se, predmetno odvjetničko društvo i uprava KBC-a, udružili u, kako je napisao, „zločinačku organizaciju“, radi ostvarivanja nepripadajuće dobiti.

 Jesu li slučajno zaboravili, ili namjerno ne šalju račune?

„Možda su slučajno zaboravili poslati i opomenu i čekali dvije godine. No, možda to sve nije slučajno. Možda oni namjerno nisu poslali račun, kako bi odvjetničko društvo moglo naplatiti troškove ovršnog postupka. Ja sam izrazio sumnju, a na Državnom odvjetništvu je da istraži jesu li te sumnje opravdane… Dosadašnje iskustvo uči da takve situacije baš i nisu prioritet Državnom odvjetništvu, pa molim sve svoje Facebook prijatelje da se organiziramo i pomognemo im. Jeste li se možda vi sami, ili netko od vaših prijatelja, našli u sličnoj situaciji? Je li možda u pitanju bilo isto ili povezano odvjetničko društvo ili javni bilježnik? Idemo iskoristiti moć društvenih mreža i sami provjeriti te sumnje. Ja ću vrijeme, koje bi potrošio na žalbe na tu ovrhu uložiti u skupljanje informacija i možda na taj način napravimo jedan mali korak prema društvu u kojem će svima nama biti bolje...“, napisao je na svom Facebook profilu profesor Lauc.

U samo četiri dana njegov je status prikupio gotovo 1500 reakcija te je podijeljen preko 600 puta. Ispostavilo se da je iskustvo zagrebačkog profesora, samo kap u moru sličnih te da je, nakon višemjesečnog zatišja, val novih ovrha, zbog dugova zagrebačkoj bolnici, ponovno krenuo.

„Provođenje ovrhe, na ovakav način, nije u skladu sa zakonom!“

„Nakon što je profesor Lauc napisao status na Facebooku, počeli su se masovno javljati i drugi pacijenti koji su se našli u istom problemu. U samo jednom danu, javilo se 50-ak ljudi, a trenutno se sve pritužbe odnosne samo​ na KBC Zagreb. Jedna pacijentica čak tvrdi da se liječila u Petrovoj, a dobila je prijedlog za ovrhu od Rebra. Problem je i u tome što pacijenti ne znaju na što se konkretno ovrha odnosi. Svaki dug mora biti fakturiran i kao takav dostavljen pacijentu. Uvijek bi određeni broj poslije išao na naplatu putem ovrhe, ali većinu dugova bi pacijenti sami podmirili, pogotovo kad se radi o iznosu od 25 kn. Da stvar bude još apsurdnija, čak i neki djelatnici KBC-a Zagreb su također dobili ovrhe, te možemo zaključiti da niti oni nisu znali da imaju nepodmirena dugovanja prema bolnici, jer bi to zasigurno odavno riješili. Neke ovrhe su već i provedene, putem javnog bilježnika, te hitno treba ispitati tu praksu, kao i dogovor bolnice s javnim bilježnikom“, upozorava mr. Jasna Karačić, spec. psihoterapije i predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Iz Udruge poručuju kako smatraju da, za ovrhe i potraživanja za obavljene zdravstvene usluge, nije kriv ministar zdravstva, Milan Kujundžić,nego isključivo Uprava bolnice.

„Dugovanja se trebaju platiti, to nije upitno, no sporno je na koji način se ta naplata provodi.
Iznimno je važno da svaki osiguranik bude obaviješten o svom dugovanju i da ima izdan račun, od strane bolnice, na kojemu bi morao biti naveden datum izdavanja, precizirane naplaćene usluge, kao i rok plaćanja. Dakle, dug je dug, no i procedura je jasna, jedan račun ide pacijentu, a drugi ostaje u bolnici. Ako takav račun ne postoji, provođenje ovrhe, na ovakav način, nije u skladu sa zakonom, te svaki osiguranik treba na istu uložiti žalbu. S obzirom na to da se ispostavilo da se radi o velikom broju građana, očekujemo obustavu svih ovrha koje su u tijeku i ispostavljanje faktura koje su u stvarnom dugovanju, bez dodatnih troškova za pacijente“, poručuje predsjednica Hrvatske udruga za promicanje prava pacijenata, mr. Karačić.

I prije dvije godine odvjetnici KBC-a Zagreb masovno slali opomene

U studenom 2015., na adrese brojnih Zagrepčana, stigle su opomene za neplaćene liječničke preglede za koje nikada nisu zaprimili račun. Bilo je i slučajeva kada su opomene stigle čak i onima koji su račun platili, pa čak i onima koji su osigurani te ništa niti ne trebaju platiti.

Pacijente kojima su stigle opomene i tada je najviše razbjesnilo to što je najveći dio iznosa, koji su trebali uplatiti u roku od tri dana, otpadao na trošak odvjetničke opomene koji je i do deset puta veći od troška specijalističkog liječničkog pregleda. Jedna od pacijentica KBC-a Zagreb tada je, umjesto računa na 33 kn, koji joj nikada nije isporučen, dobila opomenu po kojoj je morala platiti čak 352 kn, od čega je trošak odvjetničke opomene iznosio čak 312,50 kuna.

Na upite pacijenata poslane odvjetničkom društvu koje je zastupalo KBC Zagreb, stigao je kratak odgovor: "Sukladno Zakonu o odvjetništvu i Pravilniku o nagradama i naknadama za rad odvjetnika dužni ste podmiriti predmetnu opomenu. Ovdje se ne radi o opomeni izdanoj od strane trgovačkog društva“.

No Hrvatska odvjetnička komora tada je brzo reagirala te je pokrenula disciplinski postupak protiv odvjetnika.  Ostaje nam da vidimo hoće li HOK reagirati i u ovim najnovijim slučajevima, u kojima je shema slična, a promijenjeno je samo odvjetničko društvo koje zastupa KBC Zagreb. 

bolnica

dugovi

zdravstvo

ovrha

KBC Zagreb

računi

Podijeli članak