dvaput zapalio 'novosti'

Keleminec kazneno prijavljen zbog poticanja na mržnju i nasilje prema Srbima


Ružica Matić
14.09.2017.10:30
Keleminec kazneno prijavljen zbog poticanja na mržnju i nasilje prema Srbima
Luka Gerlanc / CROPIX

sažeto

Policija je prijavu podnijela nakon kriminalističkog istraživanja u kojem je utvrđeno da se u Keleminčevom ponašanju i činjenju stječu sva bitna obilježja kaznenog djela javnog poticanja na mržnju i nasilje


Ružica Matić
14.09.2017.10:30

Protiv predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca podnesena je kaznena prijava  državnom odvjetništvu zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje, usmjerenog prema srpskoj nacionalnoj manjini, nakon dva slučaja paljenja tjednika Novosti ispred prostorija Srpskog narodnog vijeća (SNV) u središtu Zagreba, priopćio je MUP.

Policija je prijavu podnijela nakon kriminalističkog istraživanja kojim su utvrdili da Keleminčevo postupanje ima sva bitna obilježja kaznenog djela javnog poticanja na mržnju i nasilje, opisanog u članku 325. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, usmjerenog prema određenoj skupini, u konkretnom slučaju, srpskoj nacionalnoj manjini.

Policija je kriminalističko istraživanje započela nakon što je Keleminec 2. rujna prvi put zapalio tjednik Novosti, glasilo srpske nacionalne manjine, a istraživanje su prošilirili kad je ponovno zapaklio Novosti 12. rujna. 

Predsjednik Autonomne hrvatske stranke prava je paleći novine govorio kako su pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

Na prosvjedu koji je u utorak okupio desetak članova A-HSP-a Keleminec je optužio Novosti da šire mržnju, a rekao je i kako je i A-HSP podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv SNV-a zbog poticanja na rasnu i etničku netrpeljivost.

Keleminec tvrdi da je spaljivanje novina bilo poruka hrvatskoj vlasti da prekine financirati Novosti s 3,2 milijuna kuna godišnje jer to nisu novosti srpske manjine, nego novinara nekadašnjeg tjednika Feral Tribune "koji su uvijek bili protiv Hrvatske".

Dražen Keleminec postao je predsjednik nove desničarske stranke nakon što ga je Dobroslav Paraga izbacio iz HSP-a, a prosvjede protiv Novosti organizira već duži niz godina. Svojevremeno je sa šačicom sljedbenika organizirao i prosvjede protiv emisije Latinica. 

kaznena prijava

Novosti

Dražen Keleminec

Podijeli članak