HAWKING JE UMRO NA EINSTEINOV ROĐENDAN

Koje su sličnosti, a koje razlike između dvojice genijalnih umova?


Mia Peretić
14.03.2018.12:00
Koje su sličnosti, a koje razlike između dvojice genijalnih umova?
Gettyimages

sažeto

Obojica su bili fizičari, s kvocijentom inteligencije od barem 160, bolovali su od neuroloških bolesti, dvaput su se ženili i imali odličan smisao za humor


Mia Peretić
14.03.2018.12:00

Na današnji dan preminuo je znameniti fizičar Stephen Hawking, poznat po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te popularnim pisanim djelima u kojima je iznosio svoje teorije o svemiru. Na isti datum prije 139 godina rođen je drugi genijalac, utemeljitelj moderne fizike Albert Einstein. No što još, osim fizike, briljantnog uma i nevjerojatnog doprinosa čovječanstvu, veže, a što razlikuje ovu dvojicu genijalaca? 

Žrtvovali obiteljski život zbog svoje strasti - fizike

Za početak, obojica su bolovala od neuroloških bolesti. Einstein je patio od Aspergerovog sindroma što je jedan od poremećaja iz autističnog spektra, a Hawking je u mladosti obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa.

Obojica su se ženila dvaput, Einstein se razveo od prve supruge, također fizičarke, Mileve Marić i oženio rođakinju Elsu Lowenthal. Hawking se razveo od Jane Hawking i oženio Elaine Mason.

Reuters

Obojica su žrtvovala obiteljski život kako bi se posvetili svojoj strasti, fizici. I jedan i drugi su imali kvocijent inteligencije od barem 160, te su o obojici snimljeni brojni filmovi. 

Einstein je težio stvaranju opće teorije koja bi uključivala jednu fundamentalnu jednadžbu koja bi mogla objasniti sve što postoji, no nije uspio. Hawking je za života nastojao učiniti isto. 

Obojica su imala smisao za humor. Autorica Hawkingove dvije biografija, Kitty Ferguson, jednom je prilikom izjavila: "On je veliki dječak, voli pažnju", te dodala kako slavni fizičar ima uvrnut smisao za humor, te da ima programiran odgovor za slučajne susrete s ljudima koji ga pitaju je li on Stephen Hawking: "Ne, ali me često zamijene sa tim čovjekom", odgovara glas sintesajzera. 

Na tom polju ne zaostaje ni Albert Einstein. Svima je poznata legendarna fotografija na kojoj plazi jezik, a snimljena je jedne večeri nakon što se Einstein vraćao s proslave svog 72. rođendana. Iziritiran fotografima koji ga nikako nisu htjeli pustiti na miru i stalno su ga žicali da pozira, vremešni genijalac im se jednostavno izbeljio. 

Einstein je bio religiozan, a Hawking ateist

Einstein i Hawking su imali različite perspektive o Bogu. Einsteinova razmišljanja o Bogu mijenjala su se tijekom života, od početnog kontempliranja o postojanju svevišnjeg, do odbacivanja božjeg postojanja. Godine 1930. Einstein je sastavio svojevrsno vjerovanje nazvano 'Što ja vjerujem', a koje je završio riječima: "Osjećati da iza svega što se može iskusiti postoji nešto što naši umovi ne mogu obuhvatiti, čija nas ljepota i uzvišenost dohvaća tek indirektno: to je religioznost. U ovom smislu… ja sam pobožno religiozan čovjek."

Hawkins je bio uvjereni ateist: "Prije nego što je čovjek znao što je znanost i nastojao je razumjeti, bilo je prirodno vjerovati da je bog stvorio svemir. Međutim, znanost danas nudi uvjerljivija objašnjenja. Želim reći da bismo znali što je bog želio, morali bismo znati da on postoji, a to nije točno. Ja sam ateist", rekao je najpoznatiji fizičar i znanstvenik današnjice, Stephen Hawking za Huffington Post.  

Reuters

Hawking se na kraju razveo od obje žene, Einstein je s drugom suprugom ostao do svoje smrti 1936. godine.

Također, Einstein je dobitnik Nobelove nagrade za fiziku. Znajući da će ju osvojiti, uvjerio je prvu suprugu Milevu Marić da potpiše papire za razvod, tvrdeći da će joj dati sav novac od nagrade. Tada se za osvajanje nagrade dobivalo 37 puta više novca nego što je ona zaradila u godini dana, pa je prihvatila ponudu. Za manje od četiri mjeseca već je bio u drugom braku s rođakinjom.

Hawking je dobio Einsteinovu nagradu

Hawking nije osvojio Nobelovu nagradu, no okitio se brojnim drugim priznanjima od kojih je i nagrada Albert Einstein.

Na kraju, Einstein nikad nije napisao bestseller, dok je Hawkingova "Kratka povijest vremena" koja je u rekordnim nakladama prodana diljem svijeta. 

Što bi Albert Einstein rekao o usporedbi s Hawkingom nikad nećemo saznati, no Stepehen Hawking nije pretjerano uživao u tim komparacijama, nazvavši ih medijskom halabukom:

Javnost želi heroje. Einsteina su učinili herojem, a sada to isto pokušavaju sa mnom, ali s mnogo manje opravdanja.

Stephen Hawking

Albert Einstein

Fizika

Genijalan um

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter