'BIO JE TO POVIJESNI SUSRET'

Kolinda se jako svidjela Putinu, a Rusi su zahvalni Bandiću koji će im u Zagrebu podići spomenike


100posto
14.11.2017.14:05
Kolinda se jako svidjela Putinu, a Rusi su zahvalni Bandiću koji će im u Zagrebu podići spomenike
Reuters

sažeto

Veleposlanik Ruske Federacije ocijenio je nedavni posjet predsjednice RH Moskvi kao 'povijesni etapni posjet'


100posto
14.11.2017.14:05

S veleposlanikom Ruske Federacije Anvarom Azimovom voditelj talk showa HRT-a "1 na 1" Romano Bolković razgovarao je o odnosu Hrvatske i Rusije u svjetlu nedavnoga posjeta predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović Ruskoj Federaciji, dometima tog posjeta i razgovorima s predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i otvorenim pitanjima Hrvatske i Rusije.

Razgovaralo se o odnosu Sberbanka i Agrokora, o tome tko su škrtci. Naime, Azimov je potvrdio angedotu s radnog doručka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Putina na kojem je bio i glavni direktor Sberbanka Herman Gref.

Azimov je rekao kako diplomatski odnosi Hrvatske i Rusije proteklih godina 'nisu bili nešto što se smatra normalnim u diplomatskim uvjetima'. istaknuo je kako je posljednji službeni posjet bio onaj predsjednika Mesića 2002. godine, nakon čega je imao još jedan radni posjet 2009. Pohvalio je Mesićev angažman u odnosima Rusije i Hrvatske i ocijenio kako je nedavni posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bio 'povijesni etapni posjet' jer je opet uspostavljen političkii dijalog na najvišoj razini. 

"Razgovarao sam s Putinom nakon posjeta i rekao mi je: 'Pregovori su mi se jako svidjeli. Ostavila je na mene vrlo jak dojam kao vrlo ozbiljna političarka i vrhunska diplomatkinja", kazao je Azimov koji se zahvalio i Milanu Bandiću.

"On poduzima velike korake za uspostavu veza između Zagreba te Moskve i Sankt Peterburga. Putin je spomenuo kako je Zagreb podignuo tri spomenika ruskim velikanima Puškinu, Jesenjinu i Gagarinu. Sad moramo Hrvatima dostojno uzvratiti. Ozbiljno razmišljamo da Zagreb u Moskvi dobije jedan trg i da nanjemu podignemo spomenik vašem teologu i misionaru Juraju Križaniću", dodao je veleposlanik. 

Kolinda Grabar Kitarović

Vladimir Putin

Anvar Azimov