HRANA PUNA PESTICIDA

Kontaminirana jaja pronađena u 25 zemalja članica Unije: 'Ugrozili su zdravlje građana, to je kriminal!'


Tomislav Kukec
12.09.2017.14:25
Kontaminirana jaja pronađena u 25 zemalja članica Unije: 'Ugrozili su zdravlje građana, to je kriminal!'
Pixabay

sažeto

Skandal s jajima u kojima je pronađen pesticid fipronil bio je jedna od tema prve sjednice Europskog parlamenta nakon ljetne stanke


Tomislav Kukec
12.09.2017.14:25

Na prvoj sjednici Europskog parlamenta nakon ljeta jedna od tema bio je skandal s jajima kontaminiranim pesticidom fipronilom. Takva jaja su plasirana u dvadeset i pet članica EU te dvadeset i jednu drugu zemlju, a Hrvatska je jedna od samo tri države članice Unije u kojoj nisu pronađena. Na pitanja europarlamentaraca odgovarao je povjerenik Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis.

„Živimo na zajedničkom tržištu koje nema granice, koje funkcionira na povjerenju da su inspekcije države iz koje roba dolazi obavile svoj posao. Slučajevi poput ovog s jajima urušavaju to povjerenje  te time i povjerenje u EU. Nužne su dvije stvari da se to povjerenje vrati, strogo kažnjavanje odgovornih i zatvaranje rupa u sustavu kroz koje su se provukli. Ako treba, moramo postrožiti i Opći zakon o hrani EU, komentirala je hrvatska europarlamentarka, članica odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Biljana Borzan.

Većina kontaminacije se dogodila na peradarskim farmama u Nizozemskoj i Belgiji. Te dvije zemlje su komunicirale o problemu 7. srpnja, a Europsku komisiju i sustav za uzbunjivanje RASFF tek 20. srpnja. Borzan je povjerenika Komisije pitala kako je moguće da je prošlo dva tjedna od prve informacije o problemu pa dok nisu upozoreni RASFF i sve države članice.

„U tom vremenu su u Europi konzumirani milijuni jaja, pa i ona iz kontaminiranih farmi. Srećom su koncentracije fipronila u tim jajima bila u razini koja još nije direktno opasna za ljudsko zdravlje. No to je sretna okolnost, mogli smo sad raspravljati o broju tragedija. Razmišlja li Komisija o izmjenama o rokovima za upozorenje kao i o sankcijama za tijela i države koje druge ne upozore u za to propisanim rokovima?“ pitala je Borzan.

Ugrozili su zdravlje građana

Po izbijanju afere blokirana je proizvodnja i prodaja hrane na 374 peradarske farme u Belgiji i Nizozemskoj. Blokada će biti na snazi sve dok se ispitivanjima na svakoj pojedinoj farmi ne utvrdi da kontaminacije više nema.

 Zajednički istraživački  centar EU (JRC) vrši istragu laboratorija koji su zaduženi za provjeru sigurnosti jaja kako bi se utvrdilo kako su kontaminirana uopće došla na tržište.  Resorne službe Komisije će tijekom rujna i listopada boraviti u zahvaćenim zemljama kako bi se na terenu utvrdile činjenice i identificirali propusti u procedurama koji su doveli do skandala.

"Radi se o kriminalu i tako treba tretirati one koji su prekršili zakone i ugrozili zdravlje građana EU. Tijela zahvaćenih država članica istražuju i kazneno gone odgovorne. Po završetku svih ispitivanja i istraga Komisija će predložiti mjere za sprečavanje ovakvih skandala u budućnosti,“ zaključio je povjerenik Andriukaitis.

Europska Unija

Europski parlament

Biljana Borzan

jaja

fipronil

pesticid

otrovna hrana

Podijeli članak