LUDOST ILI?

Koriste nacistički podzrav, pjevaju nacističke pjesme, a zbog zakona nimalo ne brinu za sankcije


100posto
20.08.2019.12:00
Koriste nacistički podzrav, pjevaju nacističke pjesme, a zbog zakona nimalo ne brinu za sankcije
Profimedia/Ilustracija

sažeto

Učenici srednje škole u Kaliforniji snimljeni su kako salutiraju nacistički pozdrav, a snimka je privukla pažnju škole tek ove godine


100posto
20.08.2019.12:00

Skupina srednjoškolaca iz Garden Grovea u Kaliforniji snimljena je kako salutira nacistički pozdrav i pjeva nacističku pjesmu. Video je snimljen 2018. godine tijekom banketa na kojem je prisustvovao vaterpolo tim srednje škole Pacifica.

Nekoliko učenika podijelilo je snimku na društvenim mrežama, no ona je pažnju srednje škole privukla tek u ožujku ove godine, četiri mjeseca nakon banketa. Iz škole su poručili kako su reagirali na video te o ovom događaju obavijestili roditelje učenika sa snimke.

Detalji o tome na koji su način učenici sankcionirani nisu poznati, a razlog tome je federalni zakon zbog kojeg se podaci o učenicima ne smiju objavljivati. Iz srednje škole su poručili kako će na početku nove školske godine voditi razgovore s učiteljima, srednjoškolcima i roditeljima kako se ovakve situacije više ne bi ponavljale.

Polusestra Anne Frank održala učenicima lekciju iz povijesti

Da takve scene očito nisu rijetkost u Kaliforniji pokazuju i fotografije objavljene ranije ove godine. Na njima su učenici iz školskog okruga Orange u Kalfiorniji snimljeni kako koriste nacistički pozdrav, dok stoje okupljeni oko stola na kojem je od crvenih čaša formirana svastika.

Zbog tog događaja je Eva Schloss, polusestra Anne Frank koja je preživjela Auschwitz, susrela se s učenicima koji su se nalazili na fotografiji te im ispričala svoje iskustvo iz največeg nacističkog logora smrti i objasnila zašto je korištenje nacističkih simbola problematično.

Prošle godine na površinu je isplivala i fotografija na kojoj pedesetak učenika srednje škole u Wisconsinu koristi nacistički pozdrav. Zbog toga je pokrenuta i istraga, no učenici nisu kažnjeni. Iz škole su tada objasnili kako učenike štiti 1. amandman američkog Ustava i koji se odnosi na sloboda govora te u kojem govor mržnje nepostojeći pojam.

Kalifornija

učenici

srednja škola

nacistički pozdrav

newsletter

Prijavite se na Newsletter