postoji 80 milijuna godina

Kraj Portugala ulovili 'čudovište iz doba dinosaura', morskog psa koji guta plijen poput zmije


Ružica Matić
11.11.2017.18:15
Kraj Portugala ulovili 'čudovište iz doba dinosaura', morskog psa koji guta plijen poput zmije
SIC NOTICIAS

sažeto

Ovo prethistorijsko biće izgleda jednako kao i prije 80 milijuna godina, a obitava na vrlo velikim dubinama Atlantskog i Tihog oceana


Ružica Matić
11.11.2017.18:15

U moru blizu portugalskog Algarvea znanstvenici su uhvatili naboranog morskog psa, 'čudovište iz doba dinosaurusa'. Ovo prethistorijsko biće izgleda jednako kao i prije 80 milijuna godina, a obitava na vrlo velikim dubinama Atlantskog i Tihog oceana – na oko 1500 metara.   

Znanstvenici iz portugalskog Instituta za more i atmosferu priopćili su kako je primjerak dug 1,5 metara ulovljen na dubini od 700 metara u moru blizu ljetovališta Portimao i da je „živ i zdrav“.

Naborani morski pas postoji 80 milijuna godina i smatra se pretkom današnjih morskih pasa. Anatomija mu je vrlo jednostavna i funkcionalna, kažu znanstvenici. Naraste maksimalno do dva metra. Tijelo mu je nalik jeguljinom, a rep tipičan za morske pse.

U dugačkoj gubici ima čak 300 oštrih igličastih zubi u 25 redova, zbog čega ima nabore po kojima je dobio ime. Hrani se lignjama i malim morskim psima, a plijen guta poput zmije

Naborani morski pas smatrao se izumrlim do 2007., kada je jedna ženka iz nepoznatih razloga isplivala na japansku obalu i vrlo brzo uginula. Kasnije je jedan primjerak ulovljen u blizini australske obale. 

Portugal

naborani morski pas

Podijeli članak