tko je čovjek koji je pao u akciji uskoka?

Krojio je većinu zakona iz graditeljstva, a dobar je bio svima, bez obzira iz koje stranke bio ministar


Daniel Radman
17.04.2019.09:50
Krojio je većinu zakona iz graditeljstva, a dobar je bio svima, bez obzira iz koje stranke bio ministar
Damir Krajac / CROPIX

sažeto

Nazivaju ga 'glavnim pravnikom Ministarstva graditeljstva', u kojem radi još od 90-ih


Daniel Radman
17.04.2019.09:50

Josip Bienenfeld najzvučnije je ime među uhićenima u jučerašnjoj antikorupcijskoj akciji USKOK-a. Nazivaju ga 'glavnim pravnikom Ministarstva graditeljstva', o čemu i govori njegova službena funkcija, ona 'načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove'.

Skrojio većinu zakona

Damir Krajac / CROPIX

U praksi to je značilo da je Bienenfeld 'skrojio' većinu zakona iz područja graditeljstva, uključujući i aktualne zakone o gradnji i o prostornom uređenju. Osim što ih je pisao, Bienenfeld je i tumačio zakone građanima i stručnoj javnosti na brojim okruglim stolovima i seminarima. Osobito je bio 'popularan' kad je aktualna bila legalizacija nezakonito izgrađenih objekata.

Stranke se mijenjale, on je ostajao

Damir Krajac / CROPIX

Osim toga, Bienenfelda se može pronaći i kao (ko)autora publikacija ove tematike za koju je bio neosporni autoritet. Bienenfeld, pravnik po struci, u Ministarstvu graditeljstva je bio zaposlen još od sredine 90-ih, a kažu da je bio pouzdanik svih ministara, bez obzira na stranačke boje. Na poziciji su ga držali i HDZ-ovi Bačić i Kušević, ali i HNS-ovi ministri, Štromar, Vrdoljak i Mrak-Taritaš. Koliko je poznato, sam Bienenfeld nema stranačku knjižicu.

U ministarstvo je došao iz kancelarija Grada Zagreba, gdje je također radio na poslovima vezanim uz imovinsko-pravne odnose.

uhićenje

USKOK

Josip Bienenfeld

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter