ne zna se kolika je ni odakle je

Kuvajt pokušava zaustaviti naftnu mrlju, Saudijska Arabija prijeti inspekcijama


Ružica Matić
13.08.2017.16:55
Kuvajt pokušava zaustaviti naftnu mrlju, Saudijska Arabija prijeti inspekcijama
Reuters

sažeto

Oko 35.000 barela sirovine je moglo isteći u vode kod Ras al-Zoura, gdje Kuvajt predviđa gradnju rafinerije, petrokemijske tvornice i tvornice za prirodni plin


Ružica Matić
13.08.2017.16:55

Vlasti Kuvajta su objavile da pokušavaju zaustaviti naftnu mrlju blizu offshore naftnog nalazišta kojeg zajedno koriste Kuvajt i Saudijska Arabija, ali nisu priopćili njezinu veličinu ni podrijetlo.

Hitne službe se trude omeđiti naftnu mrlju blizu naftnog kompleksa Ras al-Zour, na jugu Kuvajta, rekao je Talal al-Khaled, glasnogovornik Kuwait National Petroleuma u priopćenju koje je objavila službena agencija KUNA. 

Taj kompleks se nalazi blizu offshore nalazišta Al-Khafji, u vodama Zaljeva.

Službeni izvori nisu priopćili izvor curenja nafte i njezin obim, ali lokalni mediji su naveli da stručnjaci drže da stižu iz starog podvodnog naftovoda Al -Khafji.

Prema tim medijima oko 35.000 barela sirovine je moglo isteći u vode kod Ras al-Zoura, gdje Kuvajt predviđa gradnju rafinerije, petrokemijske tvornice i tvornice za pretvaranje prirodnog plina u tekuće stanje. Zbog naftne mrlja vlasti su zatvorile dvije centrale koje proizvode električnu energiju i vade sol iz mora da bi zbjegli zagađenje.

Kuvajtu, velikom proizvođaču nafte i plina, za opskrbu pitkom vodom vrlo je bitna desalinacija za opskrbu pitkom vodom.

Saudijska Arabija i Bahrein su naveli da naftna mrlja nije stigla do njihovih teritorijalnih voda. Rijad je precizirao u priopćenju da je pokrenuo plan upravljanja krizom i prijeti zračnim inspekcijama.

Saudijska Arabija

naftna mrlja

Kuvajt

Podijeli članak