video: ako dvojite oko svog engleskog, poslušajte njih

Lider srpske opozicije u Bruxellesu progovorio je na užasno lošem engleskom, ali on je 'beba' naspram hrvatskih političara


Mia Mitrović
12.02.2019.13:40
Lider srpske opozicije u Bruxellesu progovorio je na užasno lošem engleskom, ali on je 'beba' naspram hrvatskih političara
Youtube screenshot

sažeto

Loš izgovor ili nepoznavanje engleskog često je među balkanskim političarima 


Mia Mitrović
12.02.2019.13:40

Iz nekog razloga, mnogi srpski političari imaju problem s izgovorom engleskog. Možda je tomu krivo drevno pravilo koje je uveo njihov jezikoslovac Vuk Karadžić, a koje nalaže da, kada su u pitanju strani jezici, 'piše onako kako se govori, a čita onako kako piše'. Iako je to pojednostavilo pisanje na stranim jezicima, prouzročilo je i velike muke onima koji žele pravilno izgovarati jezik.

Tarzanski engleski 

Najveću muku s 'tarzanskim' engleskim muče srpski političari. Kada govore na stranom jeziku, nerijetko pred sobom imaju papir na kojem je govor ispisan 'po Vuku' pa je njihovo obraćanje katkad posve nerazumljivo.

Primjeri su brojni, a sa svojim znanjem engleski 'proslavili' su se Ivica Dačić i Tomislav Nikolić, no posljednji se sa svojim(ne)znanjem engleskog osramotio jedan od lidera stranke Savez za Srbiju i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

U ponedjeljak se na tarzanskom engleskom obratio eurozastupnicima i optužio Vučića za porast Putinove popularnosti u Srbiji. Pri tome je toliko nevješto sricao slogove na engleskom da se njegov kolega Vuk Jeremić, nekadašnji šef srpske diplomacije jedva suzdržavao da ne prasne u smijeh. Zbog toga se društvene mreže čitav dan šale na njihov račun.

Ni u Hrvatskoj nije bolje 

I među hrvatskim političarima također ima takvih bisera. Pobjednica je svakako Ingrid Antičević Antunović i njen legendarni govor 'pipl mast trast as' koji je i njoj vjerojatno bio napisan na papiru 'po Vuku'.

Zbog slabog znanja engleskog osramotila se u nekoliko navrata bivša premijerka Jadranka Kosor, a legendaran je bio njezin pozdrav mađarskim turistima kada im se pohvalila da je u Mađarskoj bila dan poslije jučer (day after yesterday).

Ni Darku Milinoviću nije išlo bolje. 

A apsolutni kralj (ne)poznavanja najviše korištenog svjetskog jezika je Milan Bandić koji je na pitanje 'što ste odjenuli večeras' postavljeno na engleskom odgovorio protupitanjem na španjolskom:

"Ke?"

engleski jezik

Vuk Jeremić

Dragan Đilas

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter