video: tko je napadač iz Njemačke?

Liječio se zbog psihičkih problema i bio povezan s radikalnim desničarskim skupinama


Ana Lonjak
08.04.2018.08:00
Liječio se zbog psihičkih problema i bio povezan s radikalnim desničarskim skupinama
Reuters

sažeto

Govorkalo se da su prije napada iz kombija iskočile dvije osobe, ali policija te informacije nije potvrdila


Ana Lonjak
08.04.2018.08:00

Nakon strašne tragedije koja dogodila u subotu u poslijepodnevnim satima kada se vozač kombija kombijem zaletio na terasu restorana u zapadnonjemačkom gradu Muensteru počeli su curiti detalji oko napadača. Riječ je 48-godišnjem Nijemcu sa psihičkim problemima, koji je i ranije pokušao izvršiti samoubojstvo, pišu njemački mediji. 

 Herbert Reul, ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Herbert Reul izjavio je da je u napadu poginulo dvoje ljudi, a 20-ak ih je ozlijeđeno, od čega šestoro teže.

Nakon što se zaletio u terasu punu gostiju u središtu Muenstera vozač kombija je počinio samoubojstvo vatrenim oružjem.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je sućut obiteljima poginulih te izrazila nadu u što skorije rasvjetljavanje slučaja.

"Čini se sve što je moguće kako bi se što prije rasvijetlila pozadina ovog djela", rekla je Merkel koja se zahvalila policiji, vatrogascima i medicinskom osoblju na intervenciji.

Nepoznati su i motivi incidenta, a dužnosnici ne isključuju mogućnost terorističkog napada. "Scenarij je takav da se napad ne može isključiti", rekao je izvor iz snaga sigurnosti. Policija je ranije potvrdila da je bio samo jedan napadač te da nikoga drugoga ne traže. Očevid koji će razjasniti sve detalje o incidentu i dalje je u tijeku. U vozilu je bio i sumnjiv predmet i trenutačno se ispituje o čemu je riječ. Navodno je policija u stanu napadača pronašla eksploziv te kako se pretpostavlja da je planirao zločin. 

Napadač je 48-godišnji Jens R. koji je živio u Muensteru, dva kilometra od mjesta zločina. Njemački mediji pišu da se napadač 2014. i 2016. godine liječio zbog psihičkih problema, radio je kao industrijski dizajner te dosad nije bio kazneno gonjen.

Informacije prema kojima je pucao u ljude nisu potvrđene, kao ni informacije da su iz kombija netom prije nego se zaletio u ljude, iskočile dvije osobe. 

policija

Njemačka

napad

kombi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter