Nova pošast

Liječnici upozoravaju da se žene olako i nepotrebno odlučuju na carski rez. Situaciju uspoređuju s epidemijom


Robin Mikulić
14.10.2018.08:30
Liječnici upozoravaju da se žene olako i nepotrebno odlučuju na carski rez. Situaciju uspoređuju s epidemijom
iStock

sažeto

 I dok je to zahvat koji dokazano pomaže majkama i djeci dođe li do problema pri porodu, liječnici tvrde kako bi se taj zahvat trebao vršiti u najviše 10 do 15 posto slučajeva


Robin Mikulić
14.10.2018.08:30

Carski rezovi dostigli su razinu epidemije, upozoravaju stručnjaci. I dok je to zahvat koji dokazano pomaže majkama i djeci dođe li do problema pri porodu, liječnici tvrde kako bi se taj zahvat trebao vršiti u najviše 10 do 15 posto slučajeva.

Na globalnoj razini te se brojke penju na daleko više grane pa tako postotak carskih rezova u Velikoj Britaniji trenutačno iznosi 26 posto dok se tom istom zahvatu u Dominikanskoj Republici i Egiptu žene podvrgavaju u 58, odnosno 63 posto slučajeva.

Liječnici pozivaju na to da se i među trudnicama i u struci podigne svijest o opasnostima koje pacijenticama prijete kad je riječ o ovom popularnom kirurškom zahvatu. „Kod majki koje su već ranije prošle carski rez povećana je opasnost od preuranjenog poroda, rupture maternice i krivog ugnježđivanja placente što kasnije povećava mogućnost histerektomije“, tvrdi liječnica koja je sudjelovala u studiji.

epidemija

carski rez

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter