SERIJAL LOKALNI ŠERIFI

Ljutiti gradonačelnik tvrdi: 'Čini se kao da je Vukovar jedini bio u ratu. Moj grad pun je gelera, a ako tamo nađete jedan, dati ću vam što god hoćete'


Daniel Radman
09.02.2019.11:00
Ljutiti gradonačelnik tvrdi: 'Čini se kao da je Vukovar jedini bio u ratu. Moj grad pun je gelera, a ako tamo nađete jedan, dati ću vam što god hoćete'
Bruno Konjevic / CROPIX

sažeto

'Dok sam gradonačelnik ne želim da Petrinja bude destinacija za sve frustracije, prvo one iz bivše države, a sad i Europe i svijeta', kaže Darinko Dumbović


Daniel Radman
09.02.2019.11:00

Otkako je na lokalnim izborima u Hrvatskoj uveden izravan izbor gradonačelnika, Petrinja je pretplaćena na neizvjesne utrke koje se rješavaju u drugom krugu. Darinko Dumbović - nekad HNS-ovac, danas reformist – bio je finalist na sva tri izbora. Na prvim, održanim 2009., izgubio je nakon vodstva iz prvog kruga, a 2013. i 2017. uspio je premašiti potrebnih 50 posto.

Da mu u prilog ide izravni odabir, potvrdili su i zadnji parlamentarni izbori. Koalicija Milana Bandića i reformista nije se pokazala najsretnijom opcijom, dohvatila je tek dva mandata, a jedan je bio upravo bio Dumbovićev: u Sabor je, mimo poretka na listi, ušao na osnovi preferencijalnih glasova.

Iako s Bandićem ne dijeli stranačku pripadnost, mnogi će im kao zajednički nazivnik staviti populizam, no Petrinjci koji vole Dumbovića radije će ga nazvati 'čovjekom iz naroda'. To se pokazalo i na aktualnim primjerima koji su Petrinjce digli na noge, najavi izgradnje centra za azilante u prigradskom naselju Mala Gorica i skladištenja nuklearnog otpada na nedalekoj Trgovskoj gori. Dumbović se u potonjem slučaju priključio 'zelenim prslucima', aktivistima koji pokušavaju spriječiti odlaganje radioaktivnog otpada u njihovoj županiji, a ujedno je jedan od glasnijih protivnika smještaja migranata u Maloj Gorici.

Ne želim da Petrinja bude destinacija za sve frustracije

Miroslav Kis / CROPIX

Pojasnio nam je zašto mu je, kao gradonačelniku, 'pukao film'.

'Dok sam gradonačelnik ne želim da Petrinja bude destinacija za sve frustracije, prvo one iz bivše države, a sad i Europe i svijeta. Tu je točka. Mi smo isuviše frustrirani sa svime što smo dobili kroz Domovinski rat. Devastirani su međuljudski odnosi, zato je rat i došao, onda nam je devastirana i komunalna infrastruktura, a o socijalnoj, društvenoj i ostalim da ne govorimo', kaže nam Dumbović.

Ne smetaju mu migranti kao takvi, već ga smeta nedostatak strategije i 'prisila' koja se nameće Petrinji.

'Ne trebaju nam vlakovi bez voznog reda. Mi ne znamo ni kako su oni (MUP, op.a.) zamisli kako će se to koncepcijski raditi, a još su od mene tražili da radim tribine i informiram ljude. To mi ne pada na pamet, nije moj posao da pripremam tribine i da ljudima u ime države govorim šta oni ovdje misle napraviti', kaže nam.

Naprosit ću ono što mi država obećava

Zeljko Puhovski / CROPIX

Sumnja da kao gradonačelnik može nešto napraviti, no napominje da se volja građana treba poštovati. Kako kaže, treba poštivati 'lokalni suverenitet'.

'Sumnjam da će Vlada odustati od Male Gorice, to je njihova strateška odluka. Za mene kao gradonačelnika i za gradsko vijeće ona je neprihvatljiva jer smatramo da smo područje koje trajno zaostaje u razvoju. I sad vi u takvo područje trebate uložiti između 4 i 5 milijuna eura, a da istovremeno naselja Brest i Mala Gorica, koji su 'prva linija', nemaju svoje vode, odvodnje, puteva, asfalta, cesta, zaštitu od poplave. Osobno, smatram da ne možeš raditi protiv volje ljudi, ta jedna vrsta lokalnog suvereniteta trebala bi postojati', dodaje.

Spomenuo je da Brest i Mala Gorica nemaju komunalnu infrastrukturu, a najave kako će spomenuta naselja to dobiti od države paralelno s izgradnjom centra za azilante smatra demagogijom.

'Ako građani to žele, može, ali evo' – pokazuje nam papire – 'mi već imamo građevinsku dozvolu i taj projekt vodovodne mreže aplicirali smo na EU fondove. Grad Petrinja u ovom trenutku ima 100 milijuna eura projekta, neke kompenzacijske mjere koje bi zadovoljile 'jednu cestu' meni ne trebaju. Mi smo postali slijepo crijevo, živi primjer kako u Europi ne treba izgledati jedna sredina koja nije povezana ni cestovnom infrastrukturom, ni na bilo koji drugi način. O autocesti Sisak- Zagreb od Lekenika se priča ne znam od kada, pa ništa, o čvoru od Stupnog do Mošćenice isto se tako priča... To su problemi koje nama treba riješiti, s brzom cestom dobili bi priliku za brzi razvoj. Ovo što se govori, pa to ću 'naprositi' na Kupskom mostu od Europe jer imamo projekte', tvrdi Petrinjski gradonačelnik.

Moj naklon Vukovaru, ali nije jedini koji je stradao

Bruno Konjevic / CROPIX

Ima Dumbović i prijedlog kako država može pomoći Petrinji, pa povlači paralelu s Vukovarom.

'Da se na ovo područje, koje je također zahvaćeno ratom, gleda bar 20 posto od onoga kako se gleda na Vukovar. Vukovar je svaki dan na televiziji, svaki dan se daju informacije što im treba i nema toga što Vlada ne radi da bi ih zadovoljili. Pogledajte moj grad, pun je gelera. Dođite u Vukovar, ako nađete jedan geler, ja ću vam dati što god hoćete – nema ga. Popločen je. Pogledajte petrinjski Trg hrvatskih branitelja. Imovinski odnosi još nisu riješeni, jedini je Trg hrvatskih branitelja koji nije napravljen zbog neriješenog pitanja državne imovine. To je politika precentralizirane države, 'daleko od oka, daleko od srca'.'

Potkrijepio je to i brojkama.

'Gradovima koji su ratom zahvaćeni treba isto što i Vukovaru. Vukovar dobiva godišnje 50 milijuna kuna iz regionalnog razvoja, kao da je bio jedini grad koji je bio u ratu. Je, prvi je, moj naklon, sve je u redu, a mi svi skupa – svi gradovi! - dobili smo 80 milijuna. Razumijete? To je nepravda! Mi nismo dobili šansu za razvoj. Znate kakvu smo imali šansu nakon povratka? Ljudi su ovdje imali gdje živjeti, ali nisu imali gdje raditi. Obnova je ušla u objekte, a u radna mjesta - ni lipe. I sad se događa ono što se događa, investitor si i kad ovdje uložiš 100 eura, ostaje ti 10 eura zarade. U Istri uložiš 100, ostane ti – 500 eura', zaključuje Dumbović.

Lokalni šerifi

Petrinja

Darinko Dumbović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter