Bujaju kao rak

Mafija je odlučila osvojiti istočnu Europu. Razmišljaju kao ekonomisti i razradili uspješnu shemu za pranje novca. I nitko ih u tome ne može zaustaviti


100posto
13.04.2019.08:00
Mafija je odlučila osvojiti istočnu Europu. Razmišljaju kao ekonomisti i razradili uspješnu shemu za pranje novca. I nitko ih u tome ne može zaustaviti
Youtube Screenshot Newz.it

sažeto

Talijanska policija već niz godina radi na suzbijanju svoje mafije, koja je po novom svoje djelovanje počela rapidno širiti na istok


100posto
13.04.2019.08:00

Mafija ubire ogromnu zaradu od krijumčarenja droge, oružja i reketiranja. Tim novcem onda šire svoje poslove. Najopasnije su Cosa nostra, Camorra i ’Ndrangheta.

Mafija je namirisavši zaradu zube sada zarila u istočnu Europu pošto je već zahvatila privredno i društveno tkivo drugih europskih zemalja, kaže talijanski stručnjak i upozorava da svet podcjenjuje taj "rak" koji proždire zdravu ekonomiju.

Krajem ožujka austrijska i talijanska policija razbile su mrežu krijumčara oružja kojim se bavio jedan klan Camorre, napuljske mafije. A krajem prosinca u najvećoj operaciji protiv mafije novijeg datuma stotine policajaca u šest država uhapsilo je 90 mafijaša iz kalabrijske ’Ndranghete.

Youtube Screenshot Newz.it

Dobro je poznato da je sicilijanska mafija Cosa nostra dobro umrežena u Australiji, Kanadi i SAD-u, a sada se globaliziraju i druge talijanske mafije pri čemu su države Europske unije postale njihovo omiljeno odredište.

Ove tri vodeće talijanske mafije među najopasnijima su za Europu jer globaliziraju svoje kriminalne operacije, ocijenio je Europol (Europska policijska kancelarija EU).

Ubijen slovački novinar

Pošto je već osvojila velike zapadne države EU kao što su Njemačka, Francuska ili Španjolska, mafija širi svoje poslovanje na istočnu Europu, objasnio je pukovnik talijanskih karabinjera Cristiano Tomassi iz Nacionalne protumafijaške uprave (DIA).

Facebook

Početkom ožujka slovačka policija oslobodila je sedmoricu Talijana privedenih nakon smrti novinara Jana Kucijaka koji je istraživao korupciju u toj zemlji navodno povezanu s talijanskom mafijom.

"Sve se više okreću istočnoj Europi. Nedavna policijska operacija obuhvatila je klan koji je ulagao u Rumunjsku, u građevinski sektor: gradnju stotina stanova, čak welnessa i spa i zapjenila imovinu u vrijednosti 250 milijuna eura", kazao je ovaj stručnjak za borbu protiv mafije. Objasnio je da mafijaški um razmišlja poput ekonomista.

"Stopa rasta, perspektive razvoja (u istočnoj Europi) svakako su veće od onih koje ima bogata Njemačka", i mafija se tamo posvetila svom omiljenom poslu - isisavanju novca iz europskih zajmova, naglasio je Tomassi.

Od kockanja do šverca otpada

"Istraga u Slovačkoj pokazala je prisustvo mafije 'Ndranghete, koja želi da profitira iz europskih fondova. Mafija ubire ogromnu zaradu kriminalnim aktivnostima, na primer krijumčarenjem droge, oružja, toksičnog otpada, reketiranjem i onda širi svoju djelatnost.

"Operacijom Gambling (u Kalabriji 2017.) zaplijenjene su dvije milijarde eura zarađenih ilegalnim kladionicama, kockanjem putem interneta i slično. Zaplijenjeni su novac i firme, 1500 kladionica, velik broj nekretnina", kaže Tomasi.

Mafija nanosi ogromnu štetu lokalnoj i nacionalnoj ekonomiji, ona "kontaminira financijske i kreditne kanale, ometa konkurenciju i tržište i potpomaže rad crnog tržišta i utaju poreza", piše DIA u svom posljednjem izvještaju.

istočna Europa

talijanska mafija

newsletter

Prijavite se na Newsletter