ma, je li moguće?

Makedonija bi nakon četvrt stoljeća spora sa Grčkom konačno mogla dobiti ime, evo najboljih prijedloga


Ružica Matić
11.01.2018.18:00
Makedonija bi nakon četvrt stoljeća spora sa Grčkom konačno mogla dobiti ime, evo najboljih prijedloga
Reuters

sažeto

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da bi kompromis mogao biti postignut u roku šest mjeseci


Ružica Matić
11.01.2018.18:00

Već punih četvrt stoljeća, od svog osamostaljenja, Makedonija vodi spor sa Grčkom oko imena. Ta država ušla je 1993. u Ujedinjene narode kao 'bivša jugoslavenska republika Makedonija' (Former Yugoslav Republic of Macedonia ili FYROM), Grčka joj je blokirala ulazak u NATO i Europsku uniju te 90-ih čak uvela kratkotrajan trgovački embargo koji je imao teške posljedice za Makedoniju. Analitičari smatraju da takva situacija stvara prilike za uplitanje Rusije u jugoistočnoj Europi, piše NBC.

Prije nekoliko dana javila se nada da bi spor oko imena konačno mogao biti riješen. Reuters javlja kako je makedonski premijer Zoran Zaev izjavio da bi kompromis mogao biti postignut u roku šest mjeseci.

Grčki argument je da je Makedonija ime njihove sjeverne pokrajine i da se milijuni Grka koji tamo žive isto nazivaju Makedoncima. I Grčka i Makedonija svojataju Aleksandra Makedonskog, kojemu je 2011. u Skopju podignut najveći spomenik na svijetu. Analitičari su optimističniji oko rješenja 'makedonskog pitanja' otkad Grkom vlada ljevičarska Syriza kojoj je nacionalizam manje bitan. No, u Grčkoj su iduće godine izbori, a uspjeh Syrize je neizvjestan, što bi moglo smanjiti mogućnost za kompromisna rješenja.

Nova, sjeverna, gornja...

Krajem siječnja bit će sastanak grčkih i makedonskih izaslanik te UN-ovog posrednika na kojem bi mogla biti iznijeta tri prijedloga za ime države koja broji oko dva milijuna stanovnika.

To su Nova Makedonija, Sjeverna Makedonija i Gornja Makedonija, ali se ne isključuje ni neki novi prijedlog, javlja Blic, dodajući kako su pojedini albanski mediji prenijeli da je postignut dogovor da se država nazove Republika Nova Makedonija ili kraće Nova Makedonija.

Reuters

Kalipso Nikolaidis iz Grčke, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Oxford, i Veton Ljatifi iz Makedonije, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu jugoistočne Europe u Tetovu na stranici Europskog vijeća za vanjske poslove objavili zajedničku viziju rješenja četvrtstoljetnog spora.

Ljatifi i Kalipso su analizirali razne varijante imena, počevši od 'Republike Makedonije (Skopje)'. Ovo ime kao opciju, kako kažu autori, prihvatile su obje strane, no Grci su se predomislili jer strahuju da će se dodatak 'Skopje' vremenom izgubiti.

Novi problemi s Albancima

Prijedlog 'Slavenska Makedonija' je proglašen problematičnim zbog neslavenskog stanovništva i drugih etničkih zajednica u Makedoniji. Tu su i prijedlozi na temelju geografskih odrednica, kao što su Vardarska Makedonija, Sjeverna Makedonija, Centralna Makedonija, Gornja Makedonija, pa čak i Europska Makedonija.

Najsporniji je naziv Vardarska Makedonija, piše Blic, jer tako se zvao dio Makedonije koji je Bukureškim mirom iz 1913. pripao  godine Kraljevini Srbiji. Danas većina teritorije Vardarske Makedonije odgovara teritoriju Republike Makedonije (98,09%), dok se ostatak nalazi na teritoriju Republike Srbije (1,91%). To je posebno problematično za Albance, jer neke mape Vardarske Makedonije obuhvaćaju i dijelove Albanije.

Prihvatljiviji su nazivi Gornja i Sjeverna Makedonija, no Ljatifi i Kalipso smatraju da je najprihvatljiviji naziv Nova Makedonija, jer se radi o mladoj, novoj državi, a i pridjev Nova ima pozitivnu konotaciju, poput New Yorka ili Novog Zelanda.

Grčka

Makedonija

ime

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter