Drama dan prije zakazane ovrhe

Maleni Cesare zadržan u splitskoj bolnici, previjao se od teških bolova u predjelu trbuha...


Lada Novak Starčević
18.06.2018.11:15
Maleni Cesare zadržan u splitskoj bolnici, previjao se od teških bolova u predjelu trbuha...
Cropix/arhiva

sažeto

'Dijete ne bi bilo pod ovolikim stresom da je otac ispoštovao preporuke vezano za viđanje i zbližavanje s djetetom', rekla nam je njegova teta Vanja Kuluz


Lada Novak Starčević
18.06.2018.11:15

"Cesare je zaprimljen u bolnicu i zadržan na pretragama. Previjao se od bolova u predjelu trbuha, sumnjaju na slijepo crijevo, ali je u obradi. To je samo posljedica sustavnog ignoriranja mišljenja psihijatra iz čijih nalaza proizlazi da bi za dijete izvršenje ovrhe bilo pogubno! Dijete ne bi bilo pod ovolikim stresom da je otac ispoštovao preporuke vezano za viđanje i zbližavanje s djetetom", rekla nam je Vanja Kuluz, sestra Nine Kuluz, kojoj bi sutra trebao biti oduzet 9-godišnji sin i predan ocu Alessandru Avenatiju u Italiju.

Objasnila nam je da je dječak u velikoj agoniji svaki put pred ovrhu. I zadnji put u veljači je završio u bolnici. 

Psihijatar koji prati dijete, rekla nam je majka, smatra da bi ovrha pod ovim okolnostima za njega predstavljala 'traumu ravnu gubitku života'.

"Članak 13. Haške konvencije jasno navodi da se ovrha može odbiti provesti utvrdi li se da postoji ozbiljna opasnost da bi povratak izložio dijete fizičkoj opasnosti ili psihičkoj traumi ili na drugi način doveo dijete u nepovoljan položaj. Sud međutim sve to uredno ignorira. Ako nalazi psihijatra nisu dostatan dokaz da se primijeni spomenuti članak Haške konvencije, onda ne znam što se još mora dogoditi?", pita se očajna majka.

Vanja Kuluz je jutros s prijateljima obitelji došla pred Općinski sud na Dračevcu u Splitu kako bi predali 10.000 potpisa ljudi koji se protive najavljenoj ovrsi djeteta. Ispričala nam je da ih je predsjednica suda Marina Boko odbila primiti i policajcu je preko telefona poručila da ih može primiti tek u srijedu, nakon ovrhe.

'Ne znamo što će sutra biti', rekla nam je zabrinuta dječakova teta.

Ovrha je zakazana za 19. lipnja u 9 ujutro u stanu Cesareove majke na Pujankama. Policija je zabranila okupljanje ispred zgrade, a prosvjednici protiv ovrhe smiju biti 100-tinjak metara dalje.

Po riječima načelnika, državni službenici koji trebaju provesti ovrhu nad djetetom strahuju za svoju sigurnost te se iz tog razloga nisu ni provele prethodne dvije ovrhe, rekla je organizatorica prosvjeda Vanda Plazonić.

Nina Kuluz

Cesare Avenati

Alessandro Avenati

ovrha djeteta

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter