skandalozno otkriće

Manipulirali su rezultatima ispita kako bi se na fakultet upisalo što manje žena i 'proguralo' sinove državnih dužnosnika


100posto
09.08.2018.20:00
Manipulirali su rezultatima ispita kako bi se na fakultet upisalo što manje žena i 'proguralo' sinove državnih dužnosnika
Profimedia/Ilustracija

sažeto

Skoro 50 posto Japanki je fakultetski obrazovano, što je jedna od najviših razina na svijetu, ali se često suočavaju s diskriminacijom u radnoj snazi


100posto
09.08.2018.20:00

Medicinski fakultet u Tokiju ispričao se nakon što je unutarnja istraga utvrdila da su manipulirali rezultatima prijemnih ispita prije više od 10 godina kako bi ograničili broj studentica i osigurali više muškaraca liječnika. 

Odvjetnici i istražitelji uključeni u istragu otkrili su da je Fakultet s malverzacijama počeo već 2006. godine, time potvrdivši nedavne napise u japanskim medijima, prenosi Telegraph.

Ova manipulacija otkrivena je tijekom istrage o načinu na koji se sin jednog službenika Ministarstva obrazovanja upisao na fakultet, koji je, pak, u zamjenu dobio bolji tretman u korištenju istraživačkih fondova. Službenik i dekan optuženi su za podmićivanje.

U istrazi je utvrđeno i da je na ovogodišnjem prijemnom ispitu škola smanjila bodove svim kandidatkinjama za 20 posto u prvoj fazi polaganja ispita i dodala najmanje 20 bodova muškim kandidatima, osim onima koji su prethodno pali test najmanje četiri puta. Rečeno je da su se slične manipulacije događale godinama unazad, jer je Fakultet želio manje liječnica za koje se očekuje da će pauzirati ili prekinuti karijeru nakon što postanu majke.

Prema izvještaju, manipulacija je bila "duboki seksizam", rekao je odvjetnik Kenji Nakai, te dodao da je istraga također utvrdila da je bivši dekan uzimao novac od nekih roditelja koji su tražili bolji tretman za svoje sinove.

Nadležni s Fakulteta su rekli da se ovo nije smjelo dogoditi i istaknuli da se tako nešto neće ponoviti u budućnosti. Također su rekli da će razmotriti da retroaktivno upišu one studente koji bi inače prošli ispite, iako nije objašnjeno kako bi to učinili.

"Iskreno se ispričavamo zbog ozbiljnih prekršaja koji uključuju prijemne ispite, a koji su izazvali zabrinutost i probleme za mnoge ljude i izdali povjerenje javnosti", rekao je izvršni direktor Sveučilišta Tetsuo Iukioka.

Skoro 50 posto Japanki je fakultetski obrazovano, što je jedna od najviših razina na svijetu, ali se često suočavaju s diskriminacijom u radnoj snazi. Također, smatra se da su žene odgovorne za vođenje domaćinstva, odgoj djece i njegu starijih osoba, dok se kod muškaraca očekuje da rade dugo, a ostale obaveze izvan posla su im ograničene.

Istraživanja pokazuju da je udio liječnica koje su položile medicinski ispit oko 30 posto već više od 20 godina, što je dovelo do toga da neki stručnjaci sumnjaju da i druge medicinske škole diskriminiraju žene.

japan

žene

diskriminacija

medicina

upisi

newsletter

Prijavite se na Newsletter