POVIJEST JE POTVRDILA

Maras optužio Kolindu za državni udar, većini dosadašnjih 'optuženika' to se i isplatilo


Daniel Radman
17.04.2018.14:05
Maras optužio Kolindu za državni udar, većini dosadašnjih 'optuženika' to se i isplatilo
Paun Paunovic / CROPIX

sažeto

Ivo Sanader jedini je političar koji je dvaput medijski optužen za državni puč, a imao je polovičan uspjeh


Daniel Radman
17.04.2018.14:05

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras putem svog Facebooka optužio je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović za državni udar.

Maras se time osvrnuo na otkriće Jutarnjeg lista kako je predsjednica, nakon parlamentarnih izbora 2015. godine i nemogućnosti da se pronađe mandatar, namjeravala predložiti nestranačku vladu.

Nije to prvi put da se predsjednicu optužuje da želi preuzeti kompletnu vlast u državi. S takvim optužbama susrela se još 2015., dok je premijer bio Zoran Milanović. Formalno se nije sukobila s njime, već tadašnjim ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, i to za vrijeme migrantske krize zbog angažiranja vojske na granicama.

"Svojom današnjom izjavom tehnički ministar Ostojić priznao je da ova tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju i da meni prepuštaju izvršne ovlasti. Napravit ću to čim mi dopusti Ustav", poručila mu je Kolinda preko Facebooka, da bi – nakon ozbiljnih i manje ozbiljnih optužbi da ruši sustav – rekla da se samo šalila.

No, ako pogledamo povijest "državnih udara" u Hrvatskoj, proizlazi da se itekako isplati biti optužen jer kad tad-dođete na svoje.

Prvi koji su (neformalno) optuženi bili su Stjepan Mesić i Josip Manolić. Vladimir Šeks im je čak i posvetio knjigu s nazivom "Državni udar" u kojoj ih optužuje da su 1994. pokušali ruštiti Franju Tuđmana. Mesić je šest godina poslije na vlast došao posve legitimno, izbornim putem.

Cropix

I Mesić je imao one koji su mu "radili o glavi". Za pokušaj državnog puča 2000. je optužio dvanaest hrvatskih generala. Premda je sudbina dvanaestorice različita, jedan od njih, Damir Krstičević, danas kao ministar obrane kupuje avione, a neki, poput Ivana Čermaka, su i više nego uspješni poduzetnici.

Kako je Mesić kao predsjednik ustavnim izmjenama predao najveći dio ovlasti premijeru, stvarna vlast dopala je Ivicu Račana. A za njegovog mandata za državni puč optužen je Ivo Sanader. U drugoj godini Račanova mandata okupio je 150.000 ljudi na Rivi i održao jedan od svojih vatrenijih govora kojeg su neki okarakterizirali kao pokušaj rušenja vlasti ulicom.

Cropix

Poslije tri godine i sam će doći na vlast, a zasada je jedini koji nije imao problema s "državnim udarom". S vlasti je otišao svojevoljno prepustivši kormilo Jadranki Kosor. No, zato je on jedini koji je dvaput suočen s (medijskom) optužbom za državni udar. U drugom navratu mu to nije uspjelo, Kosor je izdržala njegov pokušaj povratka u premijersku fotelju i postao je prošlost.

Kosor je naslijedio Zoran Milanović, a iako nije sam optužio Đuru Glogoškog i prosvjednike iz šatora u Savskoj za rušenje pravnog poretka, Mesić jest. Jedan od njih, Tomo Medved, također je dnas dio vlasti kao ministar branitelja.

Dakle, ako nas je povijest nečemu naučila, jedini zaključak na Marasove optužbe bio bi da je predsjednica - ako želi preuzeti veće ovlasti - na dobrom putu. 

Kolinda Grabar Kitarović

Ivo Sanader

Zoran Milanović

Gordan Maras

Stjepan Mesić

Jadranka Kosor

državni udar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter