Foto: Otvoreno svojatanje Istre i Rijeke

Marš desničara u Trstu naišao na žestok odgovor lokalnih antifašista koji su bijesni što im se uopće dopustio skup


Valerija Bebek
04.11.2018.17:00
Marš desničara u Trstu naišao na žestok odgovor lokalnih antifašista koji su bijesni što im se uopće dopustio skup
Twitter

sažeto

Simpatizeri ultra-desničarske stranke CasaPound pristigli su u Trst iz svih dijelova Italije


Valerija Bebek
04.11.2018.17:00

Ako spadate u onaj dio političkog spektra koji se grozi antifašizma preporučujemo da dobro pročitate što se u subotu dogodilo u Trstu. Jer da nema antifašista svuda na svijetu vjerojatno bismo svi bili mrtvi.

Simpatizeri talijanske ultra-desničarske stranke CasaPound pristigli su iz svih dijelova Italije u taj grad na granici autobusima (zvuči nekako poznato...). Oboružani zastavama Istre, Rijeke s jednoglavim orlom i Dalmacije krenuli su u svoj neofašistički marš usred Trsta.

Twitter

Vjerojatno je svima jasna njihova poruka. Po njima su to talijanska područja koja su nakon 1947. godine postala plijen "titoizma i jugoslavenskog nacionalizma". Bilo ih je oko 1000 javlja tršćanski list Il Piccolo. Organizirali su svoj marš uoči 4. studenog kada je državni praznik nacionalnog jedinstva i pobjede Italije u Prvom svjetskom ratu.

Twitter

Twitter

No, nisu samo oni marširali Trstom, na drugoj strani grana na Trgu Campo San Giacomo okupilo se preko 3000 antifašista, većna njih bila je domaće stanovništvo, ali bilo je i nekolicine pritigle iz ostatka Italije i Slovenije. Njihov kontramarš nosio je poruku - Oslobodimo se svih fašizama.

Kako ne bi došlo do sukoba ove dvije potpuno različite skupine policija im je odredila različite smjerove kretanja i vrijeme okupljanja. Fašisti u 14 sati, a antifašisti sat vremena kasnije. Policajci i karabinjeri podijelili centar grada u dvije zone bez ikakvih doticaja. Svaki prijelaz iz jednog u drugi bio je blokiran i strogo kontroliran.

Twitter

Twitter

Glas Istre doznaje kako je na fašističku stranu pristiglo dvadesetak autobusa iz svih sjevernih krajeva Italije. Na čelu povorke bio je transparent s porukom “Italia: risorgi, combatti, vinci” (Italijo: ustani, bori se i pobjeđuj). Simbola Istre bilo je malo posvuda, kako je neki sudionik odjeven u crno povjerio novinaru: 'Ona (Istra) je u našim srcima'.

“Mi smo došli u miru održati skup posvećen herojima Prvog svjetskog rata. Ne tražimo sukob ali ako do toga dođe nećemo izmaći. Spremni smo prihvatiti izazov", fraza je koju su vrtjeli sudionici fašističkog marša s kojima je razgovarao Glas Istre.

Twitter

Twitter

Odgovor na ovo densičarsko hodanje za dostojanstvo bio je mnogostruko masovniji, okupilo se po gruboj procjeni preko 5000 ljudi svih uzrasta i boja. Većina njih smatra da je sramota što su gradske vlasti uopće dopustile fašistima okupljanje.

Twitter

prosvjed

Trst

antifašisti

CasaPound

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter